23948sdkhjf

Sjællandske forsyningsselskaber styrer uden om russisk gas og flis

Ruslands invasion af Ukraine har medført at den ene danske koncern efter den anden har lukket produktion, kontorer, salg og al anden aktivitet, der har med Rusland at gøre. 

Senest har Grundfos og Vestas meldt ud, at der drosles ned for de russiske aktiviteter.

Grundfos sætter alle aktiviteter på sine russiske fabrikker og salgsenheder på pause, mens Vestas indstiller alle nye kommercielle aktiviteter i Rusland.

På dansk grund er der også sket en del. Blandt andet har Salling Group, som ejer Bilka, Føtex og Netto, fjernet alle russisk producerede varer fra hylderne.

Nu har de to sjællandske forsyningsselskaber meldt sig på banen også. Nemlig Hofor og Forsyning Helsingør. 

Ingen russisk flis

Hos Forsyning Helsingør fyrer man med flis på selskabets kraftvarmeværk. En del af den flis kommer fra de russiske skove. Men det får en ende nu, oplyser administrerende direktør Jacob Brønnum til Helsingør Dagblad.

- Vi får ikke mere flis fra Rusland i denne fyringssæson, og som situationen er nu med russisk invasion i Ukraine, er vores holdning i Forsyning Helsingør, at vi fremover skal bede vores leverandører om at undgå russisk flis i leverancerne, siger Jacob Brønnum.

Helsingør Kraftvarmeværk har et årsforbrug af flis på omkring 130.000 ton. I indeværende fyringssæson har 12-15 procent af forsyningens flis haft russisk oprindelse.

Gas og biomasse

Hos Hofor har situtionen i Ukraine medført en gennemgang af forretningen. Det har dog vist sig, at det kun er på selskabets energileverancer, at der er andele, der kommer fra Rusland. Men her, som i Helsingør, er det ved at være slut. 

- Vi har i øjeblikket aftaler, som indeholder mulighed for at modtage biomasse fra Rusland til produktion af fjernvarme og el på Amagerværket. Vi er ved at undersøge mulighederne for at mindske – eller endnu bedre helt at fjerne – andelen af russisk biomasse i aftalerne. Derudover vil vi ikke fremover købe biomasse produceret i Rusland, skriver administrerende direktør Lars Therkildsen på forsyningsselskabets hjemmeside. 

Hofor anvender ikke kun biomasse i sit varmesetup. I bygasforsyningen samt til produktion af varme på spids- og reservelastanlæg anvendes der naturgas, hvor en andel heraf kommer fra Rusland. Også her er Hofor klar til at sætte ind.

- Det er et politisk anliggende at sætte rammer for eksempel for import fra Rusland, og vi er klar til omgående at følge politiske tiltag og sanktioner på dette område, oplyser Lars Therkildsen. 

Ingen russisk kul i Aalborg

Det er ikke kun på Sjælland at Putins aktiviteter har fået betydning for varmeproduktionen. I Aalborg fyrer Nordjyllandsværket med russisk kul. Det bliver der da ikke noget af i fremtiden.

- Vi er enige om, at som situationen er nu, så vil vi fremover ikke købe russisk kul, og det er vi så gået i gang med at finde ud af, hvordan vi rent praktisk skal håndtere det, siger klima- og miljørådmand Per Clausen (EL) til Nordjyske. 

Læs mere om det her: Slut med at Aalborg skal varmes med russisk kul

(Forsidefoto: Colourbox)

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.158