23948sdkhjf

Rester fra medicinproduktion skal blive til biogas i Esbjerg

Nyt anlæg skal aftage 300.000 ton biomasse på årsbasis

Envidan har på vegne af Ørsted Bioenergy & Thermal Power (nu Bioenergy) ansøgt om at etablere et biogasanlæg på Mådevej i Esbjerg Ø.

- Projektet tager udgangspunkt i et bæredygtigt samarbejde med lokale industrier, hvor organiske restprodukter udnyttes til produktion af grøn energi. Produkter, som tidligere er blevet set som affald, udnyttes i biogasanlægget og skaber værdi i produktionen af biogas og biogødning, oplyser Ørsted i en mail.

Bag anlægget står Ørsteds forretningsenhed Bioenergy i samarbejde med Leo Pharma, Din Forsyning, øvrige lokalindustrier samt landbrug.

Mucosa og husdyrgødning
Anlægget på Mådevej skal behandle 300.000 ton biomasse på årsbasis. Heraf er 100.000 ton af det lokale restprodukt mucosa fra Leo Pharma. Mucosa er et biprodukt fra produktion af Heparin. Heparin er et blodfortyndende medicinpræparat, der er fremstillet af svinetarme.

Derudover skal anlægget modtage cirka 9.000 tons proces-spildevand også fra Leo Pharma, 60.000 ton husdyrgødning, 35.000 tons restprodukter fra industrien, 20.000 ton primærslam og 38.000 ton eksternt slam fra Din Forsyning.

De 300.000 ton biomasse vil blive til ca. 10 mio. normalkubikmeter metan pr. år. Den producerede biogas opgraderes på biogasanlægget og sendes derefter ud i naturgasnettet.

Indledende fase
Anlægget ventes at stå klar til produktion i 2020, men ifølge Ørsted er der lang vej endnu.

- Det er korrekt, at vi undersøger mulighederne for at etablere et biogasanlæg i Måde ved Esbjerg. Det er dog vigtigt at understrege, at vi endnu ikke har truffet beslutning om, hvorvidt projektet skal realiseres. Vi er på et stadie, hvor vi undersøger mulighederne, hvilket også indbefatter dialog med myndighederne, siger Lars Bruun Sørensen, senior manager i Ørsted med ansvar for projektet.

Projektet er omfattet af miljøvurderingsloven og Ørsted Bioenergy skal derfor udarbejde en miljøkonsekvensrapport, inden Miljøstyrelsen kan vurdere, om projektet kan gennemføres.

Der var i går deadline for at komme med input til miljøkonsekvensrapporten

Om projektet
Projektet omfatter et fuldt udbygget biogasanlæg i form af modtagetanke, reaktortanke, varmeveksler, hygiejniseringsmonduler, lagerkapacitet, gasrensning, opgraderingsanlæg m.v.

Placeringen på Mådevej er ikke en tilfældighed . Det har nemlig stor betydning, at anlægget placeres i nærheden af Leo Pharma, der har til huse på Mådevej 76, da biomassen her fra pumpes via en rørledning til biogasanlægget, så man undgår transport med lastbiler.

 

Kommenter artiklen (2)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.131