23948sdkhjf

To udfordringer – en løsning

Sådan undgår vi prisstigning på varme

I sommerens løb er der skrevet meget om, hvordan tørken muligvis vil påvirke årets høst af halm. Hvis de 70 fjernvarmeselskaber, der anvender halm som brændsel, ikke kan få den aftalte mængde halm leveret, skal de finde andre brændsler, så fjernvarmekunderne kan holde varmen til vinter. Halmen vil flere steder blive erstattet af naturgas, der er belagt med en høj afgift. Hvilket betyder, at fjernvarmeprisen vil stige.

Tørken har dog ikke indflydelse på, at fjernvarmeprisen vil stige de mange steder, hvor kraftvarmeværker til nytår mister det såkaldte grundbeløb.

Grundbeløbet gives som betaling for, at værkerne står til rådighed for elforsyningen og som kompensation for, at de berørte værker er tvunget til at fyre med naturgas.

På den korte bane vil bortfaldet af kompensationen betyde prisstigninger i omegnen af 4.000 kroner om året for de 200.000 berørte kunder.

I den nye brede energiaftale er der mange gode intentioner. Men kun et fåtal af beslutningerne får virkning fra nytår. Og de steder, hvor vores medlemmer skal investere i nye energianlæg, vil myndighedsbehandlingen alene tage flere år.

Flere af vores medlemmer risikerer at blive dobbelt ramt – af både bortfald af grundbeløbet og sommerens tørke og vil være nødsaget til at hæve prisen på fjernvarme betragteligt. Andre steder har de måske solvarme eller har fået lov til at bruge træpiller. Her vil fjernvarmeprisen muligvis falde. Det vil medføre store prisforskelle på fjernvarme. Forskelle, som den danske fjernvarmesektor ellers har fået minimeret de senere år. Men med de mange politiske udfordringer, kan vi ikke garantere fortsat rekordlave priser på fjernvarme efter nytår.

Men politikerne har et håndtag at dreje på i forhold til de ramte fjernvarmekunder: Afgiften på naturgas.

Dansk Fjernvarme foreslår derfor, at Folketinget halverer Statens afgift på naturgas til de ramte værker i for eksempel fem år.

Det er en hurtig og rigtig løsning. For på den måde kan der kompenseres for både bortfald af grundbeløb og tørken. Ændringen kan få virkning med få dages varsel.

Vi er meget enige med statsministeren, når han mener, at landbruget skal have en håndsrækning, hvis det er ekstraordinært trængt som følge af den varme sommer. Ligeledes bør varmeværkerne have regeringens opmærksomhed, så de kan give tryghed for en stor del af landets fjernvarmekunder.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen (6)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.173