23948sdkhjf

Hu hej, hvor det går: Affaldsordning er blevet succes på rekordtid

Københavnerne sender tonsvis af køkkenaffald i biogasproduktion om måneden.

Den nye bioaffaldsordning, der blev taget i brug sidste sommer i Københavns Kommune, er på ganske kort td gået hen og blevet lidt af en succes.

Københavnerne er simpelthen vilde med at sortere deres bioaffald, så det kan ende sine dage som biogas.

72 procent sorterer
530.000 københavnere har mulighden for at sortere deres bioaffald og langt de fleste har taget godt i mod den mulighed.

En evaluering af, hvordan det går med bioaffaldsordningen, viser, at 72 pct. af københavnerne allerede nu sorterer bioaffaldet frem for blot at blande alt husholdningsaffaldet sammen. Det er væsentligt flere end forventet, da ordningen blev sat i gang sidste sommer.

Også når man måler på de indsamlede mængder af bioaffald, går det rigtig godt. Før udrulningen var det målet at indsamle 10.000 tons bioaffald i 2018.

Dette mål er nu opjusteret til 14.000 tons i 2018, baseret på de mængder bioaffald, der er blevet indsamlet i første kvartal.

Der indsamles nu 1.100-1.200 tons bioaffald om måneden, og alene i perioden fra januar til april 2018 er der indsamlet mere bioaffald end i hele 2017.

Ikke kun bioaffald
De stigende genanvendelsesprocenter gør sig ikke kun gældende for bioaffald, men også alle de øvrige typer affald, som københavnerne sorterer og afleverer, så ressourcerne kan videreudnyttes.

Alene mængderne af plastaffald, hvor man nu kan aflevere både blød og hård plast samlet, er steget eksplosivt år for år, siden ordningen blev indført i 2012.

Sidste år indsamlede kommunen over 1.700 tons plastaffald, som nu genanvendes i stedet for at blive brændt af og belaste CO2-regnskabet.

Overordnet status på bioaffaldsordningen
I hele 2017 blev der indsamlet 4330,6 tons bioaffald

I 2018 er der i perioden fra januar til april indsamlet 4532,9 tons.

Det var en forudsætning for beslutningen om at etablere bioaffaldsordningen, at der ville blive indsamlet 25 procent af alt organisk affald, hvilket svarer til 13.000 tons. Hvis forventningen om 14.000 tons indfries, når kommunen således også op over de 25 procent, som er målet i Ressource- og Affaldsplan 2018.

Udrulningen startede i august 2017 og blev afsluttet som planlagt i februar 2018. Da bioaffaldsordningen blev rullet ud, modtog alle husstandene en startpakke med den grønne køkkenkurv, de første 100 bioaffaldsposer og en informationsfolder. 

Bioaffaldsordningen er pt. rullet ud til 90 procent af Københavns etageejendomme og 75 procent af villaerne. De ejendomme, som ikke har fået ordningen, er fx ejendomme med centralsug eller mobilsug, hvor der ikke er plads til at opsætte affaldsbeholderne til genanvendelsesfraktionerne i gården. Der arbejdes på at finde alternative løsninger til disse ejendomme. Hertil kommer haveforeninger, som kun er beboet i sommerhalvåret, hvorfor ordningen først bliver rullet ud i løbet af denne sommer. Endelig har villa- og rækkehusejere haft mulighed for at framelde sig bioaffaldsordningen, hvis de ikke har plads til beholderen, deler beholder med naboen, eller af andre årsager ikke ønsker at sortere.  

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125