23948sdkhjf

Styrke = Energi

I forrige uge barslede Forenklingsudvalget for erhvervsfremme med en række anbefalinger til, hvordan det kan blive lettere for danske virksomheder at anvende erhvervsfremmesystemet. Blandt anbefalingerne er en konsolidering af klynger omkring 10-12 danske styrkepositioner, som bidrager markant til økonomisk vækst og eksport. 

En klar styrkeposition er energi, hvor Danmark er godt positioneret både inden for energieffektivitet og vedvarende energi. Danmark eksporterer energiteknologiske løsninger for 70 mia. kr. om året, og regeringens vision er, at vi skal fordoble den eksport til 140 mia. kr. i 2030. 

Energibranchen bakker op, og Dansk Energi ser positivt på Forenklingsudvalgets anbefalinger, og viceadministrerende direktør i Dansk Energi, Anders Stouge mener, at det er et klogt træk at fokusere på de danske styrkepositioner, der allerede bidrager markant til dansk vækst og velstand (Dansk Energi, 6. april 2018). Det bør blive en fordel at fokusere endnu mere på virksomhedernes behov, forenkle administrationen og optimere udnyttelsen af de eksisterende indsatser. 

Hos House of Energy hilser vi også en fremtidig konsolidering af klynger omkring styrkeområdet integrerede energisystemer velkommen. Det vil bidrage til at indløse regeringens målsætning om, at Danmark skal have ”det mest integrerede, markedsbaserede og fleksible energisystem i Europa, der kan håndtere de stigende mængder vedvarende energi på en omkostningseffektiv måde (…) og samtidig fastholde en af Europas højeste forsyningssikkerheder”. (Regeringsgrundlag, Marienborgaftalen 2016) Samtidig vil det bane vejen for eksport af løsninger, der vil være global efterspørgsel på i årene fremover. 

House of Energy er en fusion af flere klynger, hvor vi samler mange af de aktører, der nu og fremover vil indgå i et effektivt, intelligent og integreret energisystem. Blandt dem er vindmøllebranchen, fjernvarmesektoren, gassektoren og virksomheder, som arbejder med energieffektivisering. Den radikale innovation opstår ofte i krydsfelterne, så vi skal ikke gemme os nede i en silo. Valg af styrkeposition står ikke mellem vedvarende energi eller energieffektivitet - det er både og ikke enten eller. 

Integration er kodeordet
Fremtidens energisystem bygger på integration mellem sektorerne el, gas, varme, vand og transport. Uden integration vil vi ikke være i stand til at nå danske eller europæiske klimamål om udfasning af fossile brændsler.  Derfor vil vi også se en stigende global efterspørgsel på løsninger, som binder energiteknologier sammen i integrerede løsninger. Her ligger således et stort eksport-potentiale for Danmark.

Et effektivt, intelligent og integreret energisystem kobler sektorerne sammen i hele værdikæden. Sammentænkning fra energiproduktion over distribution, konvertering og lagring til forbrug kræver samarbejde mellem mange typer aktører.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093