23948sdkhjf

Vores nye kodeks er sund fornuft sat i system

Gode spilleregler for hvordan man driver et vandværk.

God selskabsledelse og godt bestyrelsesarbejde er i høj grad oppe i tiden som et centralt fokusområde i erhvervsliv, hos politikere og myndigheder. De børsnoterede selskaber er gået forrest med udviklingen, og siden er der kommet anbefalinger for fonde og for statens ejerskab. Og senest har de kommunalt ejede forsyningsselskaber og de større, forbrugerejede forsyningskoncerner fået deres guidelines.

Nu har de forbrugerejede vand- og fjernvarmeværker også fået et kodeks, som hedder ”Kodeks for godt bestyrelsesarbejde i de forbrugerejede forsyningsselskaber”.

Udviklingen af det nye kodeks er foregået i meget tæt samarbejde med Dansk Fjernvarme og begge organisationers medlemmer.

Mange af de anbefalinger, der indgår i vores nye kodeks, er ting, som man i forvejen - bevidst eller ubevidst – gør ude på vandværkerne. Jeg synes faktisk, at vores kodeks er sund fornuft sat i system, og samtidig udgør det et rigtig godt supplement til vandværkernes vedtægter.  

Derfor har vi lavet et kodeks

En af grundene til, at også forbrugerejede selskaber skal have et kodeks, finder man i forsyningsstrategien. Selv om Danske Vandværker er meget uenige i en lang række af anbefalingerne i regeringens strategi, er udarbejdelse af et kodeks en anbefaling, der giver rigtig god mening. For omverdenen har helt berettiget forventninger om, at vandværkerne handler både fornuftigt og ansvarligt, og anbefalingerne i det nye kodeks vil i høj grad hjælpe vandværkerne med at leve op til dét. Der er udtrykt politisk ønske, ligesom det er nødvendigt, at især forbrugere og politikere oplever, at både store og små forbrugerejede vandværker ledes og drives professionelt.

Sagt på en anden måde er det at have et kodeks for sit bestyrelsesarbejde med til at styrke de forbrugerejede vandværkers omdømme i offentligheden. Der er ingen tvivl om, at vores omverden forventer, at vi har nogle gode spilleregler for, hvordan vi driver vandværkerne.

Kurser og værktøjer på vej

Danske Vandværker vil udbyde kurser og udvikle hjælpeværktøjer, så kodekset kan blive en fast del af bestyrelsesarbejdet på vandværkerne. Kodekset vil også blive præsenteret på en landsdækkende rundtur til alle vandråd i løbet af efteråret.

Det er vigtigt, at kodeks bliver brugt så meget som muligt på vandværkerne, og vi lægger stor vægt på, at både hjælperedskaber og kurser bliver udarbejdet sådan, at deltagerne aktivt kan bruge dem i deres praktiske bestyrelsesarbejde. Det er meget vigtigt, at kodeks bliver et helt naturligt arbejdsredskab for bestyrelserne på vandværkerne, for det skal være med til at bevare et forbrugereje, som er tilpasset samfundets aktuelle forventninger.

Overordnet opbygning og indhold af det nye kodeks

Kodekset består af 24 anbefalinger, som er fordelt på følgende områder:

  • Aktivt ejerskab
  • Bestyrelsens opgaver og ansvar
  • Bestyrelsens sammensætning og samspil
  • Bestyrelsens kompetencer
  • Honorering af bestyrelsen

Og hvis relevant

  • Samspil mellem bestyrelse og daglig ledelse

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078