23948sdkhjf

Støtte til energieffektive vandløsninger betaler sig

I vandselskaberne er der fokus på at udvikle nye grønne energiløsninger til gavn for vandkunderne og klimaaftrykket. Udviklingsarbejdet er betinget af, at der kan søges støtte fra puljer og programmer. Billigere og bedre løsninger holder vandtaksten nede, samtidig med at den grønne energi er mere skånsom for miljøet.

Danvas medlemmer arbejder med en tostrenget strategi. Den ene handler om at optimere processer og systemer, så man bruger mindst mulig strøm. Den anden drejer sig om at producere grøn energi, så man er selvforsynende og evt. sælger grøn overskudsenergi til markedet.

Nogle vandselskaber er energineutrale, mens andre producerer så meget strøm, at de kan få en grøn indtægt til forsyningen. Men udviklingen af nye teknologier og systemer kan kun lade sig gøre med hjælp fra penge udefra.

Danske vandselskaber har en førerposition i verden i forhold til den måde, vi forvalter vand i Danmark. Indsatsen i vandselskaberne er oven i købet af mytologisk karakter, når det handler om energi. Man siger gerne, at det ikke er muligt at omdanne lort til guld. Men det kan vi altså i Danmark. For helt konkret så udnytter renseanlæggene spildevandsslammet fra blandt andet husholdninger til at producere biogas, som omdannes til energi.

Når man i vandhåndteringen bruger mindre strøm til at transportere og behandle vandet med, så sparer man danske familier og virksomheder for penge. Og det giver samtidig rigtig god mening, at vandselskaberne udnytter slammet til energiproduktion. Den grønne energi, som vandselskabet ikke har brug for selv, sendes ud på el-nettet til gavn miljøet og pengepungen i husholdning og erhvervsliv. Der er ikke noget at sige til, at de danske vandløsninger er vaskeægte eksportsuccesser.

Økonomisk støtte til udvikling af grønne vandløsninger er helt afgørende. Det viser erfaringerne med VUDP, Vandsektorens Udviklings- og Demonstrationsprogram, og statens MUDP, Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram, hvor en stor del af de støttede projekter har til formål at reducere energiforbruget og optimere produktionen af grøn energi.

Vandsektorens egen fond, den tidligere Vandsektorens Teknologiudviklingsfond, VTU-Fonden, er i dag erstattet af VUDP, efter at staten valgte ikke at yde støtte længere. VTU-Fonden har på syv år finansieret rigtig mange projekter, Tilsammen er der givet støtte med godt 35 millioner kroner.

Vandselskaberne har i samme periode af egen drift effektiviseret for flere milliarder kroner, hvoraf en del af dette beløb direkte kan tilskrives de nye teknologier. Desuden bliver metoderne solgt som eksportløsninger af vandselskabernes samarbejdsparter, hvilket alt andet lige understøtter en reduktion af energiforbruget ude i verden, samtidig med at det sender eksportkroner tilbage igen til private virksomheder og den danske stat. Så alt i alt er vandsektorens bidrag til, at Danmark overholder klimaaftalerne, en kæmpegevinst.

En analyse af Niras og Damvad viste for nylig, at investeringerne til statens MUDP kommer tilbage til det danske samfund næsten tre gange. Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram, MUDP, er en kæmpe forretningssucces, der kommer forbrugere og samfund til gode. Støtten fra programmet går til udvikling af nye, bedre løsninger, der gør håndteringen af blandt andet vand mere grøn og effektiv til glæde for forbrugerne og miljøet. Det til trods er støtten blevet beskåret med 28 millioner kroner i den seneste finanslov, hvilket alt andet lige er en dårlig forretning for Danmark.

Vandsektorens VUDP har et budget på ca. 8 millioner kroner.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172