23948sdkhjf

4,4 millioner til videreudvikling af varmepumpe og batteri

Energiteknologisk Udviklings- og Demonstraionsprogram (EUDP) har netop smidt i alt 183 millioner efter de projekter de synes bidrager til at gøre vores energiforsyning og -anvendelse billigere, mere effektiv og mere klimavenlig.

Læs om Suntherms løsning

- I Hvidbjerg vil de have saltbatterier og varmepumper

Der er givet penge til flydende havmøllefundamenter, brinttankstioner og test af Racells energitag på Bornholm.

Den lille virksomhed Suntherm i Højslev ved Skive har også været heldige af få del i EUDP-kagen.

- For et par uger siden fik vi den gode nyhed at vi får støtte på op til 4,4 mio. kr. i et EUDP-projekt, vi har søgt sammen med Teknologisk Institut og DTU. Projektet skal hjælpe os med af identificere yderligere effektiviserings-muligheder og parametre i vores varmesystem, fortæller Jeppe Ladefoged.

Varmesystemet som Jeppe Ladefoged henviser til består af en varmepumpe og et saltbatteri til lagring af energien til senere brug.

Arbejder videre med 1. generation
De seneste tre år har Suntherm arbejdet på at udvikle på 1. generation af varmesystemet med integreret batteri.

- Systemets komponenter fungerer godt allerede i dag, både separat og i kombination som et samlet system. Det EUDP-projektet skal hjælpe med er at videreudvikle og forbedre 1. generation af varmesystemets opbygning og hovedkomponenterne, vores unikke varmepumpe og varmebatteri, fortæller Jeppe Ladefoged.

Suntherm vil i den forbindelse kigge nærmere på en optimering af driften af varmepumpen og udnyttelsen af varmebatteriet, ligesom man vil forsøge at identificere optimale driftsforhold i forhold til temperaturer, lagerkapacitet, brugsvandsbehov med mere.

Eksportmodning
Når Suntherm har identificeret forbedringsmulighederne, skal optimeringerne implementeres, testes og verificeres, sådan at teori kan overføres til praktiske, målbare resulater og erfaringer.

- I sidste ende skal det bidrage til eksportmodning af varmesystemet som en helhed, fortæller Jeppe Ladefoged.

Suntherm stiler nemlig efter en endelig kommericalisering og et gennembrud på det tyske marked i løbet af de kommende år. 

Artiklen er en del af temaet Energilagring.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109