23948sdkhjf

Stort solvarmeanlæg til lille værk en fordel

Solvarmeanlægget dækker hele 30 procent af det årlige varmeforbrug.

I Øster Brønderslev fyrer man med naturgas.

Men det er snart slut, for Øster Brønderslev Varmeværk har investeret i et 4.990 kvadratmeter stort solvarmeanlæg med solfangere fra Arcon Sunmark.

Anlægget er større end et gennemsnitligt solvarmeanlæg med en akkumuleringstank, men der er mening med galskaben.

Der etableres nemlig også en nødkøler, der kan bortkøle overskydende energi, og en specialstyring, der gør, at tankens indhold regulerer nødkøleren og temperaturen i forhold til solen.

- Det er specialstyringen, der sammen med nødkøleren, gør det muligt at udnytte solen endnu mere optimalt og dække hele 30% af varmen i anlægget hos Øster Brønderslev Varmeværk, siger Jørgen Holst, salgschef i Verdo Energy, der står for opførelsen af anlæg og akkumuleringstank.

- Normalt sørger et solvarmeanlæg for cirka 20-25 procent af varmen til forbrugerne. Vi kan ikke tage mere energi ud af solen, end vi gør, men vi kan hive mere energi ud af anlægget til fjernvarme. Vi øger selve solvarmeproduktionen ved at integrere med det eksisterende anlæg. På den måde sikrer vi, at energien fra solvarmeanlægget altid udnyttes – blandt andet ved lagring i akkumuleringstanken eller som shunt vand, fortæller Jørgen Holst.

Det er første gang, at Verdo Energy installerer nødkøler-systemet, men Jørgen Holst regner ikke med det bliver den sidste.

- Indtil nu har det været lidt svært at få folk med på det, men det begynder så småt at være med i de nye udbud. Og for de små naturgasfyrede værker vil det være en klar fordel, som her i Øster Brønderslev, siger Jørgen Holst.

Beslutningen om det nye anlæg blev taget i september 2016. Hele projektet forventes færdigt i november 2017.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.096