23948sdkhjf

Energiministeren bør forfremmes til integrationsminister

Succesfulde samarbejder mellem virksomheder, offentlige institutioner, universiteter og ildsjæle har generelt gjort, at Danmark har klare styrkepositioner på en række ingredienser i fremtidens smarte energi-system:

- Vi har en meget høj andel af grøn elektricitet – fortrinsvis fra vindmøller; vi har verdens højeste andel af energieffektiv og grøn fjernvarme-udrulning; vi har en relativt energieffektiv boligmasse, og vores produktionsvirksomheder benytter sig af energieffektiv teknologi, som ofte er udviklet af danske virksomheder. Samtidig er landbrugslandet Danmark også langt fremme med udvikling og udrulning af gasløsninger og -systemer.

Det er på den baggrund, at energiteknologi i 2016 udgjorde 12 procent af den samlede danske vareeksport. Navnlig er der for danske virksomheder opstået nye afsætningsmuligheder i forbindelse med det intensive arbejde (igangsat med energiforliget 2012) på at realisere den ambitiøse målsætning om 50 procent vedvarende energi per 2030 i energiforsyningen.

Som det er blevet fremhævet - bl.a. for nylig af Energinet’s administrerende direktør, Peder Ø. Andreasen ved lanceringen af Energinet’s nye strategiplan - kræves der dog langt mere end de nævnte styrkepositioner for at nå de næste 10-30 procent højere andel af vedvarende energi. Det, der kræves, er en langt højere grad af integration af aktørerne indenfor el, gas og varme, både hvad angår energiproduktion, -distribution og -forbrug.

Behovet for integration af energisystemet er tydeligt:

- Den stigende mængde fluktuerende energi fra vedvarende energikilder, i særdeleshed de mange danske vindmøller, sætter nemlig el-systemet under pres. El-systemet er ikke bygget til at lagre energien, når der er overskud af den. Derfor skal fremtidens energisystem samtænkes, så områderne el, varme, affald, gas, transport og sågar vandforsyningen indgår i et fælles, integreret og intelligent system, der udnytter energien bedst muligt. Finder vi løsningerne på dette, vil de udgøre store eksport-potentialer, for alle de lande, der er i gang med at udskifte kul og A-kraft med vedvarende energi, vil opleve samme behov.

Det ligger derfor lige for at sige: den næste danske eksportsucces er integrerede energisystemer.

De danske universiteter har allerede meldt sig som en meget aktiv samarbejdspartner i den proces. Vi uddanner energiplanlæggere, og vi udstyrer myndighederne med de afgørende designs, modeller og værktøjer til integrationen af energisystemet. Og vi udvikler og validerer de innovative løsninger inden for effektelektronik, energilagring, styring og kontrol, kunstig intelligens, machine learning, big data analytics etc., som skal omsætte visionerne til praksis. Disse løsninger skal vi bruge samarbejdspartnere i det offentlige og især i det private erhvervsliv til at teste og implementere.

For energisystemet skal ikke blot være integreret – det skal også være integrerende:

- Det danske energisystem skal være i stand til at integrere nye virksomheder, der f.eks. skal lægge deres datacentre eller deres udviklingsafdelinger her i Danmark. Vi har forudsætningerne for på den måde at berige energisystemet: Vi har den grønne strøm; vi har lagringsmulighederne; vi har de innovative virksomheder og mine kollegers kloge hoveder på universiteterne.

Men vi bør intensivere samarbejdet.

Derfor er Aalborg Universitet en aktiv del af House of Energy, som opdyrker de afgørende samarbejdsflader i fremtidens integrerede energisystem. Herfra skal du og din virksomhed opfordres til i samarbejde med os at levere fremtidens integrerede energisystem.

 

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141