23948sdkhjf

Adm. direktør: Redning af Gaia Solar ser svær ud

Adm. direktør Sigurd Leth begynder at tvivle på, at konkurstruede Gaia Solar finder en løsning på de økonomiske vanskeligheder inden deadline

Det begynder at se sort ud for Gaia Solar. Selskabet, der engang var blandt Skandinaviens førende solcellevirksomheder, slås i disse dage for overlevelse, efter at have indgivet en begæring om rekonstruktion i slutningen af maj i år. Nu er tiden ved at rinde ud for selskabet.

- Vi har knoklet henover sommeren, men det ser svært ud for selskabet at finde den løsning, vi leder efter. Vi har ledt efter en masse løsninger, men det er svært. Vi nærmer os deadline, og der er ikke den store optimisme lige nu, siger adm. direktør Sigurd Leth, og afslører, at selskabet har under en måned til at skaffe kapital til at betale kreditorerne.

Selskabet leverede både i 2014 og 2015 skuffende regnskaber med et samlet underskud for de to år på 12,4 mio. kroner. Egenkapitalen var i 2015 nede på 4,7 mio. kroner, og de samlede gældsforpligtelser udgjorde 19,7 mio. kroner. Der er intet regnskab for 2016.

Forsøger frasalg
I stedet for at give op og dreje nøglen rundt valgte Gaia Solar at forsøge en rekonstruktion for at skaffe de lidt mere end 12 mio. kroner, som selskabet skylder til en række leverandører samt virksomhedens bank.

Ifølge Licitationen - Byggeriets Dagblads oplysninger har flere samarbejdspartnere og konkurrenter fået tilbudt dele af selskabet, blandt andet den integrerede tagløsning, der er Gaia Solars varemærke. Det er dog hidtil ikke lykkedes at sælge nok fra til at skaffe de 12 mio. kroner, og det ærgrer naturligvis Sigurd Leth.

Hvad går der igennem hovedet på dig i de her dage?
- Ja hvad går der igennem hovedet. Det er en meget speciel proces, for jeg vil gerne gøre mit bedste for medarbejderne og for kunderne, men jeg skal navigere inden for reglerne om rekonstruktion, og det efterlader et mindre råderum. Heldigvis har vi nogle gode rådgivere, og alt bliver forsøgt for at redde arbejdspladser, siger Sigurd Leth.

Efterlyser bedre vilkår
Gaia Solar er ifølge kreditorinformationen havnet i økonomiske vanskeligheder, fordi "omkostningsniveauet ikke har været tilpasset selskabets indtjeningsgrundlag", ligesom det fremgår at "selskabet har været ramt af generelle udfordringer på markedet herunder ændrede statsstøtteregler."

Sigurd Leth afløste Peter Terman Petersen i slutningen af maj 2016, og han erkender, at selskabet ikke har udvist rettidig omhu. Men markedet er gået fra at være et milliardforetagende til langt under det halve på få år, og derfor retter Sigurd Leth også en skarp kritik af politikerne.

- Der er jo flere selskaber, der har knækket nakken på politikernes skalten og valten. Vi ender måske med at blive endnu en virksomhedsdød i kølvandet på skiftende regeringers manglende strategi for vedvarende energi. Der mangler klare retningslinjer, siger Sigurd Leth.

Kort før sommerferien vedtog regeringen en ny teknologineutral udbudsmodel, der giver en mere lige konkurrence mellem sol og vind, og det er ifølge Sigurd Leth et skridt i den rigtige retning. Men han efterspørger en mere specifik opdeling som eksempelvis hos vores svenske naboer.

- Her har man lagt en solcellestrategi, hvor solceller går fra at dække 0,5 procent til 10 procent af den samlede energiforsyning. Man har besluttet, at man vil have solcellerne på taget og ikke på marken. Man ved, hvad man vil, og man ved, hvordan man vil have det, lyder det fra Sigurd Leth.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094