23948sdkhjf

Limtræsturbiner til havkraftværk under vand

Norske Moelven Limtre AS leverer otte turbinevinger i limtræ til et flydende pilotkraftværk baseret på hav- og tidevandsstrømme i Gimsøytraumen i Nordland, Norge.
Direktør Åge Holmestad fra Moelven Limtre beskriver kraftværksprojektet som innovativt og spændende.

- Projektet er unikt i verdenssammenhæng, og det består af et havkraftværk, der skal drives af vandstrømme. Kraftværket skal have fire turbiner, som hver består af to limtræsvinger. Hver af de otte vinger er to meter brede, tre meter høje og 10 meter lange. Hver turbine får en diameter på ca. 23 meter, siger Holmestad.

Fordele ved anvendelsen af limtræ
Holmestad siger, at fordelen ved at bruge limtræ under vand er, at limtræ nedsænket i vand får samme vægt som vandet rundt om det. Det vil sikkert overraske mange.

- Desuden er limtræ et miljøvenligt materiale, og det er fleksibelt i forhold til ændringer og flytning. Der er heller ingen fare for råd eller angreb af pæleorm, fordi turbinerne kommer til at befinde sig under vand uden adgang til ilt, og de vil være i konstant bevægelse, siger Holmestad.

Ikke nemt med limtræskonstruktioner under vand
At producere en limtræskonstruktion til et kraftværk under havoverfladen er slet ingen nem sag.

- Der er visse udfordringer i et sådant projekt. Blandt andet stilles der store krav til et kontrolleret klima under produktionen. Vi har købt tømmer i fyr med en højere fugtighed end normalt. Lamellerne og hver af de færdige limtræskonstruktioner skal hurtigt ud og ind igen af et fugtreguleret lager, når de for eksempel bliver limet eller fræset. Konstruktionerne er helt afhængige af at blive opbevaret i en relativ fugtighed på 70-80 procent. Med de dimensioner og den vægt, vi taler om her, er det let at forstå, at arbejdet ikke er enkelt, siger Holmestad.

Kraftværk med strømproduktion på 5 GWh
Kraftværket er udviklet af grundlægger og administrerende direktør Svein Henriksen i Hydra Tidal AS, og projektet har fået støtte fra Enova, Innovasjon Norge og Forskningsrådet. Han tror på, at projektet kan blive stort på sigt.

- Foreløbig er dette er testprojekt. Men hvis dette lykkes, forestiller Hydra sig, at et kraftværk får en effektiv produktion på ca. 1,5 MW. Med en beregnet driftstid på 4.200 timer om året vil det svare til en årlig strømproduktion på 5 GWh. Det svarer til strøm i et år til et byggefelt, der består af ca. 200 villaer, siger Henriksen.

Gigant-potentiale alene i Norge
Henriksen mener, at alene i Norge ligger produktionspotentialet på ca. 30 TWh i havstrøms- og tidevandskraftværker.

- Dette svarer til 6.000 kraftværker baseret på strøm fra hav- og tidevand langs hele den norske kyst fra Skagerrak til Finnmark. Produktionspotentialet for en sådan udbygning ville indebære en produktion, som skulle kunne forsyne tre byer på størrelse med Oslo (beregnet efter dagens strømforbrug) med strøm i et år. En anden måde at se det på er, at dette svarer til ca. ¼-del af Norges årlige strømforbrug, siger Henriksen.

Fakta om Morild II
Morild II, som pilotkraftværket hedder, blev den regionale vinder i Nordnorge af DnB NOR’s innovationspris 2007.

Selskabet Hydra Tidal ejes af Energy Future Invest AS (24,3), Statkraft AS (23,4), Hålogaland Kraft AS (21,0), Hydra Energy AS (16,0), Lofotkraft Holding AS (11,2) og Hålogaland Kapital AS (4,1).

Der investeres ca. 70 millioner kroner i testprojektet, og limtræsordren er næsten to millioner kroner værd for Moelven Limtre AS.

Målsætningen er at få gennemført en tilfredsstillende funktionstest af Morild II – en ”eksamen” – mod slutningen af 2010.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126