23948sdkhjf

Siemens installerer prototype af 3 MW vindmølle uden gearkasse

Siemens Energy har installeret den første prototype af en nydesignet direkte drev vindmølle. Den nye SWT-3,0-101 DD er en gearløs maskine med en effekt på tre megawatt (MW).
Den har en rotordiameter på 101 meter. Prototypen blev installeret tæt på Brande, hvor Siemens Wind Power har hovedkontor. Direkte drev vindmøller har et smart og enkelt design uden gearkasser. Siemens vil teste og validere resultaterne af SWT-3,0-101 grundigt, før det nye produkt bliver officielt lanceret til salg i 2010.

- I forhold til en almindelig vindmølle med gearkasser, har vi formået at reducere antallet af dele i den nye SWT -3.0-101 DD til det halve, siger Henrik Stiesdal, CTO i Siemens Wind Power.

- Med færre bevægelige dele i teknologien med direkte drev bliver det muligt at reducere vedligeholdelsestiden væsentligt, og det kan betyde endnu bedre tilgængelighed af vindmøllen.

Med en effekt på 3 MW er den nye mølle primært målrettet til high-end onshore markedet.

Den nye SWT-3,0-101 DD har en ny, kompakt synkrongenerator, der drives af permanente magneter. Generatoren er produceret af Large Drive Business Unit i Siemens Industry Sector. Den største fordel ved permanente magneter er deres enkle og robuste design, der ikke kræver magnetiseringsstrøm, slæberinge eller systemer til styring af magnetiseringen. Det giver en høj effektivitet selv ved lave belastninger.

- I dag, halvandet år efter vi startede med at teste to direkte drev vindmøller, er vi nu sikre på, at denne teknologi er et sundt grundlag for den fremtidige produktudvikling, siger Stiesdal. I juli 2008 installerede Siemens den første af to 3,6 megawatt direkte drev turbiner. Formålet var at vurdere, om denne teknologi er konkurrencedygtig med gearede maskiner. Stiesdal siger:

- Vi kan nu konkludere, at direkte drev maskiner opererer med en fremragende performance, og at vi er klar til at tage det første skridt mod at lancere direkte drev teknologien til salg.

Tidligere i 2009 lancerede Siemens også to nye vindmøller baseret på det gennemprøvede design med gearkasser. Begge maskiner er allerede blevet store salgsmæssige succeser. SWT-2.3-101 med en kapacitet på 2,3 MW og en rotordiameter på 101 meter ser allerede ud til at blive den mest solgte Siemens-vindmølle i 2010. Og Siemens har fået ordrer på næsten 500 stk. af de nye SWT-3.6-120 med en endnu større rotordiameter på 120 meter og en effekt på 3,6 MW. Næsten alle ordrer på 3,6-120 vindmøller er til havmølleparker i Nordeuropa.

- Vi vil fortsætte med at udvikle nye vindmøller baseret på standard gearkasse design, idet disse maskiner har vist sig at være særdeles robuste og pålidelige, siger Henrik Stiesdal.

- Og ligesom tidligere vil vi også med vores nye direkte drev vindmøller stræbe efter en omhyggelig produktlanceringsstrategi. For en alt for hurtig lancering på markedet med umoden teknologi, er ikke vejen frem for Siemens.

Kilde: Siemens Energy

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078