23948sdkhjf

Uden bioenergi kommer vi ikke i mål

Det er bioenergi, der gør det muligt at udfase kul og andre fossile energikilder.

I Danmark har vi en ambitiøs målsætning om at begrænse udledningen af klimagasser frem mod 2030. Det er en kæmpe opgave, som kræver, at vi gentænker vores energisystem. 

Mange elementer indgår i den samlede løsning. Vi skal elektrificere, vi skal have flere vindmøller, solcelleanlæg, lagringssystemer og udlandsforbindelser. Men uden bioenergi kommer vi ikke i mål. Der er brug for kraftværker, som kan træde til, når vinden ikke blæser og solen ikke skinner. Og de kraftværker skal køre på bioenergi. 

Bioenergi står i dag for 2/3 af den vedvarende energi, vi bruger i Danmark, og er helt nødvendigt for, at vi kan nå de klimamål, vi har sat os. Det er bioenergi, der gør det muligt at udfase kul og andre fossile energikilder i vores kraftvarmeværker, som fører til et massivt fald i udledningen af drivhusgasser fra energisektoren. 

Mange lande er i gang med at omstille til vedvarende energi, og flere steder har de fået øje på de danske løsninger inden for bioenergi. Vi har en eksport af bioenergiløsninger på 8 mia. kr. om året, så vi er med til at sikre den grønne omstilling ude i verden. 

Vi har i DI Bioenergi sammen med INBIOM og FORCE Technology kortlagt den danske bioenergiklynge for at få sat tal på dens betydning. Kortlægningen viser, at klyngen indeholder over 1200 virksomheder, som samlet har en bioenergirelateret omsætning på 25 mia.kr. Beskæftigelsen er på 11.500 personer, og klyngens eksport at bioenergiteknologi er 8 mia. kr. Bioenergi har altså en stor betydning for Danmark – også større end de fleste regner med.   

Danmark har takket være en fremsynet energipolitik og en lang historie af innovative virksomheder opbygget stærke kompetencer og en betydelig industri, der kan levere en lang række løsninger inden for bioenergi. Vi bygger kraftværker, der fyrer med biomasse og affald i stedet for kul, biogasanlæg, der på samme tid løser et miljøproblem og producerer energi, og vi producerer enzymer til biobrændstoffer. Samtidig har vi på vores universiteter og GTS institutter en betydelig viden om både nutidens teknologier og de teknologier, som skal skabe grundlaget for udviklingen i de kommende år. 

Vi skal passe godt på vores bioenergiklynge, så den fortsat kan udvikle sig i Danmark. Det gør vi ved at sikre, at den har gode rammebetingelser, og at der er forsknings- og innovationsmidler til rådighed. Derved kan vi sikre, at danske virksomheder kommer til at bidrage til, at ikke blot Danmark men hele verden kan udnytte de bæredygtige bioenergiløsninger, som vores forskere og virksomheder udvikler. 

Man kan ikke sige bioenergi uden at sige bæredygtighed. Danske kraftværker og fjernvarmeværker er gået foran og har indført bæredygtighedskriterier, som sikrer, at den biomasse, de bruger, er bæredygtig. Lad os udnytte bioenergien, så den sammen med de andre løsninger kan hjælpe til, at vi får en mere bæredygtig verden.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079