23948sdkhjf

Millioner til grøn energifabrik

MUDP uddeler millioner til blandt andet en energifabrik og til højteknologisk spildevandsrensning i Assens.

Miljø- og fødevareministeret har netop uddelt 65 millioner kroner til fem grønne teknologiprojekter.

MUDP vil med tilskud til de fem såkaldte fyrtårnsprojekter give virksomhederne mulighed for at prøve deres løsninger i fuld skala.

19 mio til grøn energifabrik og genanvendelse

Et af de fem fyrtårnsprojekter, der har modtaget penge fra MUDP, er projektet VAnd Ressource Genvindings Anlægget, VARGA,

Det skal sørge for, at ressourcerne i spildevand og affald udnyttes endnu bedre end i dag. Det er spildevandsvirksomheden Biofos, der er gået sammen med Amager Ressource Center (ARC), EnviDan, DTU Miljø og Unisens om at finde nye metoder til energiproduktion og genanvendelse

De har modtaget 19 mio. i støtte til projektet,   der i alt har et budget på 84 mio. kroner.

Biofos og ARC har det seneste år arbejdet sammen om at udvikle fælles koncepter for forbehandling og bioforgasning af madaffald. Ligesom Biofos og Envidan allerede nu arbejder på kapacitetsundersøgelser på renseanlæggene i København.

Højteknolgisk spildevandshåndtering i Assens

Et andet af de fem fyrtårnsprojekter er HEPWAT (HigherEnvironmental Performance in Waste Water Systems), der gennemføres i Assens 2017-2018. Budgettet er på 43 millioner kroner og MUDP finansierer ca. en tredjedel, mens de medvirkende firmaer og institutioner medfinansierer resten.

Projektet gennemføres af Assens Forsyning, Grundfos, Krüger, Danmarks tekniske Universitet (DTU Miljø), ARTOGIS, Konsulentfirmaet Ivan Häuser og Bassi Consulting (Frankrig).

Assens Forsyning har afsat over 200 millioner kroner til at bygge et nyt renseanlæg, der skal kunne mere end nogen andre renseanlæg i verden. Parallelt med, at dette nye anlæg opføres, udvikler fyrtårnsprojektet nye løsninger til rensning af spildevand på dele af Assens’ gamle anlæg, der således kommer til at fungere som et levende laboratorium (LiveLab).

De nye spildevandsløsninger, der udvikles i LiveLab’et, dikterer design og funktionalitet i Assens Forsynings nye anlæg. Dette tages i brug i 2019 og vil altså vil være ”født” med de nye teknologier.

 

De fem fyrtårnsprojekter

MUDP har samlet uddelt 124 mio. i 2016. Der er i september og november uddelt i alt 59 mio. kroner til mindre projekter, og i november er der således givet tilsagn om tilskud på i alt 65 mio. kroner til de fem fyrtårsprojekter.

 
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.125