23948sdkhjf

Det mener de om PSO-aftalen

Langt de fleste i det danske energilandskab er tilfredse med den nyligt indgåede aftale. Der er dog enkelte undtagelser.

Regeringen har netop indgået en bred politisk aftale med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti, der løser EU-Kommissionens kritik af PSO-systemet og blandt andet sætter gang i de kystnære havmøller.

Den aftale møde overvejende begejstring i det danske energi-landskab.

Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarme havde gerne set en hurtigere udfasning af PSO’en, da det sammen med en lempelse af elafgiften til varme, vil bane vejen for at fjernvarmeselskaberne kan investere i varmepumper og dermed brugere mere af den grønne el.

- En hurtigere udfasning ville i højere grad have banet vejen for at vi kunne bruge mere el i fjernvarmen. Nu håber vi så, at der kan findes politisk vilje til at gennemføre andre politiske tiltag, der sikrer at vi kan bruge mere el i fjernvarmen, siger Kim Mortensen fra Dansk Fjernvarme.

Dansk Energi

Adm. direktør hos Dansk Energi, Lars Aagaard påpeger, at alle danskernes elregning nu står til at blive reduceret, hvilket får en afgørende betydning for den ambitiøse grønne omstilling Danmark er kendt for. En gennemsnitlig dansk husstand betaler 70 procent i afgifter og PSO.

- Med aftalen fjerner man en del af den skadelige forskelsbehandling af el fra vindmøller sammenlignet med olie og gas i transport og opvarmning. Der er ingen tvivl om, at det har været en svær opgave. Og uden at have fuldt indblik i alle detaljerne, er det et godt kompromis, hvor kernen i energiaftalen og investorernes tillid er intakt, siger Lars Aagaard og fortsætter:

- Det er vigtigt at understrege, at de besparelser, man vil lave på vedvarende energi, skal ske på en måde, som fastholder et højt ambitionsniveau for grøn omstilling og i særdeleshed respekterer allerede foretagne investeringer, slutter Lars Aagaard.

 Vindmølleindustrien

Vindmølleindustrien har kæmpet for at få gennemført de kystnære havvindmølleparker, der bl.a. vil generere tusindvis af job og dække ca. 4 pct. af elforbruget i Danmark når parkerne står klar i 2020.

- Der er ingen tvivl om, at den politiske usikkerhed, der har hersket om de kystnære parker har været meget uhensigtsmæssig og har ledt til rynkede pander og hævede øjenbryn hos mange investorer i ind- og udland. Med PSO-aftalen forventer jeg, at vi nu er back to normal og at erhvervslivet dermed atter kan stole på de indgåede politiske aftaler, siger Jan Hylleberg fra Vindmølleindustrien.

DI

DI's direktør på området, Tine Roed, roser aftalen.

- Det er en vigtig aftale for danske virksomheder og en god nyhed for dansk økonomi, at vi nu kan vinke farvel til PSO-afgiften. Det giver virksomheder og deres medarbejdere i hele Danmark en kraftig forbedring af vores konkurrenceevne. Aftalen vil styrke muligheden for at skabe vækst og nye job i alle dele af erhvervslivet – ikke mindst i vores fødevarevirksomheder. Det er lige, hvad Danmark har brug for, siger Tine Roed.

Vattenfall

Også hos Vattenfall som skal opføre de kystnære havmølleparker Vesterhav Nord og Vesterhav Syd er der glæde at spore:

- Vi er glade for at det danske Folketing har godkendt opførelsen af de kystnære havvindmølleparker. Det betyder, at Vattenfall kan styrke sin position på det danske marked og på samme tid give danskerne billigere vedvarende energi samt sikre Danmark en hurtig vej til at blive uafhængig af fossile brændsler, siger Magnus Hall, CEO og præsident i Vattenfall.

 Greenpeace

Aftalen om afskaffelsen af PSO-afgiften er en håndsrækning til de virksomheder, der forurener mest.

Det siger Mads Flarup Christensen, der er generalsekretær i Greenpeace Norden.

Han kalder det en skam, at aftalen begraver PSO-afgiften. 

- Det er problematisk at afskaffe PSO-afgiften. Den har været med til at finansiere den grønne omstilling. Man går væk fra princippet om, at forurenerne betaler for sin forurening. I stedet lægger man byrden over på borgerne og skatteregningen, siger Mads Flarup Christensen.

 Landbrug & Fødevarer

- Vi har sagt det længe og klart, at PSO-afgiften er en af de største barrierer for vækst i produktions-Danmark. Det giver virksomhederne et massivt rygstød at få fjernet den nationale særbyrde, som afgiften jo har været, siger  adm. direktør hos Landburg & Fødevarer, Karen Hækkerup.

Hun peger på, at alene fødevareklyngen i 2016 betaler knap 750 millioner kroner i PSO-afgift.

- Det vil virkelig kunne mærkes i de egne af Danmark, hvor produktionsarbejdspladser fortsat fylder en stor del af beskæftigelsen. Det er et stort skridt mod et Danmark i bedre balance,"siger hun.

 Enhedslisten & Alternativet

Af alle partierne i Folketinget står kun Enhedslisten og Alternativet uden for.

Det er socialt skævt og klimafjendtligt. Sådan lyder Enhedslistens dom over den aftale om at afskaffe afgiften PSO, som et meget bredt flertal har indgået torsdag aften.

Ifølge finansordfører Pelle Dragsted (EL) skal Enhedslisten bestemt ikke med i aftalen. Heller ikke selv om partiet er en del af energiforliget fra 2012.

- Man giver erhvervslivet endnu en gigantisk skattelettelse. Den regning tørrer man af på almindelige borgere, siger Pelle Dragsted til Ritzau.

Ud over de sociale konsekvenser har det også miljømæssige konsekvenser i form af stigende CO2-udslip, siger han.

Dansk Byggeri

Dansk Byggeri  anser det som positivt at stort set alle partier bakker op om aftalen.

Der udestår dog at udmønte energisparemålet via en aftale med energiselskaberne eller via et pålæg. Det vil Dansk Byggeri holde øje med.  

- Det er her vigtigt, at udmøntningen ikke får karakter af en "ny PSO-ordning", hvor konvertering af energiproduktion kan tælles med som en energibesparelse. Politikerne må holde fast i, at energispareaftalen med energiselskaberne har til formål at reducere energiforbruget - ikke at understøtte omlægningen til vedvarende energi, siger direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen.

STOP Vesterhav Syd

I Vestjylland er der skuffelse over at kystnære vindmøller opføres, som et led i at PSO-afgiften afskaffes.

Bestyrelsesformand for protestgruppen, STOP Vesterhav Syd, Preben Greibe er skuffet over politikernes kovending i forhold til kystnære vindmøller, der nu skal opføres ved Holmsland Klit nær Ringkøbing

- Vi er skuffede. Vi har arbejdet hårdt for, at der ikke skulle komme de her kystnære vindmøller op. Vi er skuffet over, at politikerne ikke kan se, at de har begået en fejlbeslutning, siger han til Ritzau.

Han understreger i øvrigt at foreningen ikke er i mod kystnære havvindmøller generelt - blot placeringen af dem.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109