23948sdkhjf

Flere strømafbrydelser i 2015

Er det danske el-net ved at vise alderdomstegn?
Det danske elnet leverer stadig en flot vare, men trænger til fornyelse nu, efter at 2015 gav flere strømafbrydelser end de to foregående år.

Forøgelsen på fire minutter i forhold til i fjor til 19 minutter pr. forbruger i gennemsnit giver stadig danskerne strøm i stikkontakterne i over 99,99 procent af tiden, hvilket er noget af det højeste i Europa. Men ifølge chefkonsulent i Dansk Energis forsknings- og udviklingsafdeling (DEFU) Peter Kjær Hansen kan tallene være en konkret påmindelse om, at de danske elnet trænger alvorligt til fornyelse.

-Vi har stadig en imponerende høj leveringssikkerhed. Vi har dog længe påpeget, at de danske elnet er begyndt at vise alderdomstegn og trænger til flere investeringer, og derfor kan man godt frygte, at vi måske har set toppen for elnettets præstationer i denne omgang, siger Peter Kjær Hansen.

44 procent af fejl skyldes alder
Investeringerne i elnettene er imidlertid faldet over en længere periode, ifølge Dansk Energi fordi den nuværende monopolregulering ikke tillader et markedsbaseret afkast af nye investeringer.

Tallene fra Dansk Energis afbrudsdatabase (ELFAS) viser, at 44 procent af alle afbrydelser fra 2013-2015 skyldes alderen på komponenterne i elnettet. Og det understreger, at investeringerne skal op i fart, inden det bliver en hverdagsbegivenhed, at strømmen svigter.

- Man kan godt underinvestere i et år eller to, uden at det kan mærkes på leveringssikkerheden. Med det nuværende tempo vil vi dog have opbygget en investeringspukkel, der vil være mindst fire mia. kroner i 2020. Og det kan ikke undgå at koste på leveringssikkerheden om 5, 10 eller 15 år, siger afdelingschef med ansvar for netregulering, Filip Marott Sundram.

Derfor er det afgørende, at de nye afkastregler, der er på vej, giver netselskaberne bedre muligheder for at foretage investeringer i et moderne elnet, der kan håndtere fremtidens store mængder af vedvarende energi og sikre stabil strøm i kontakten på lang sigt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109