23948sdkhjf

Nu bygger Vattenfall havmøllepark for 1 milliard euro

Vattenfall går nu igang med at opføre havmølleparken Horns Rev 3. Det skaber godt 7.000 arbejdspladser.
I februar 2015 vandt Vattenfall med et historisk lavt bud på 77 øre pr. kWh (kilowatttime) koncessionen til at bygge Horns Rev 3, Danmarks næste store havmøllepark.

I dag har Vattenfalls bestyrelse formelt godkendt den samlede, overordnede plan for opførelsen af parken, der skal levere den første strøm i 2018. Byggeriet kommer til at skabe 7.000 arbejdspladser, viser beregninger fra Finansministeriet.

- Der er mange faktorer, der gør, at vi i Vattenfall ser frem til at opføre Horns Rev 3. Først og fremmest er parken en afgørende milepæl i vores stræben efter at producere strøm til en pris, der kan klare sig uden offentlig støtte. Det er samtidigt en enestående mulighed for at bekræfte Danmarks teknologiske førerposition inden for vindkraft, og det vil sikre tusindvis af produktionsjobs i Danmark, siger Ole Bigum Nielsen, landechef for Vattenfall i Danmark og Vice President for Engineering & Construction, Vattenfall Wind.

Danmarks mangeårige satsning på vindkraft er netop en af hovedårsagerne til, at Vattenfall har placeret en lang række udviklings-, projekterings- og driftsopgaver med godt 200 ansatte i Kolding, Esbjerg og København. Esbjerg Havn får en helt central rolle som servicehavn for Horns Rev 3-projektet. I forvejen huser Esbjerg Vattenfalls internationale overvågningscenter, der holder øje med flere end 1.000 Vattenfall vindmøller i Europa.

Høj produktivitet giver lavere elregning
Horns Rev 3 kommer til at bestå af 49 store 8 MW MHI Vestas Offshore havmøller. Møllerne, der er nogle af de største og mest teknologisk avancerede på markedet, kan hver levere knap 200.000 kWh strøm pr. døgn. Det vil gøre parken til en af de mest produktive i verden.

Læs også: Vattenfall i nyt samarbejde: Der skal produceres vindmølletårne i træ

- Parkens størrelse og planlægningshorisonten er med til at give Danmark værdi af de betydelige stordriftsfordele, der betyder, at vi har kunnet drive prisen ned på et historisk lavt niveau. Det er den vej, vi ønsker at gå videre af, og vi håber derfor, at den brede energiaftale i Danmark fra 2012 fortsat vil stå ved magt, så opførelse af både af både de kystnære mølleparker og havmølleparken Kriegers Flak i de kommende år kan være med til at sikre danskerne endnu billigere CO2-neutral energi, siger Ole Bigum Nielsen.

Læs også: Ny undersøgelse: Fugle er gode til at undgå vindmøllevinge

Med Horns Rev 3 og de andre projekter forventer Vattenfall at fordoble selskabets installerede vindkraftkapacitet – på land og til vands – inden udgangen af 2020.

Til havs ejer Vattenfall i dag bl.a. 60 procent af Horns Rev 1 med 80 vindmøller, ligesom selskabet sammen med Stadtwerke München driver og bygger to vindmølleparker i den tyske del af Nordsøen; 'Dan Tysk', der blev indviet i 2014 og 'Sandbank', der står klar i 2017. Derudover indvier Vattenfall udbygningen af vindmølleparken Kentish Flats i England den 6. juni i år.

Artiklen er en del af temaet Horns Rev 3.

Kommenter på artiklen (2)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125