23948sdkhjf

Sol og vind kan lagres i naturgasnettet

Forskere fra Aalborg Universitet Esbjerg ser gode muligheder for lagring af sol- og vindenergi i naturgasnettet. Forskningen møder interesse fra tysk naturgasselskab.
Sol og vind er gode, bæredygtige og vedvarende energikilder. Problemet er bare, at energien er meget svær at lagre. Forskere fra Aalborg Universitet er nu kommet et skridt nærmere en løsning på det problem.

Lars Jürgensen fra Aalborg Universitet Esbjerg har skrevet ph.d.-afhandling om emnet under vejledning af Jens Bo Holm-Nielsen fra Institut for Energiteknik ved Aalborg Universitet Esbjerg og professor Jens Born, FHF, Tyskland.

Lagringsløsning for brint
Lars Jürgensen tager i sin forskning udgangspunkt i at omdanne elektricitet fra vind- og solenergi til brint, hvilket der ikke er noget nyt. Problemet består i at der ikke findes brugbare lagringsløsninger i stor målestok for brint.

- Derfor har vi i projektet kigget efter andre og nye løsninger, og vi er kommet frem til, at der findes rigtigt gode og velafprøvede lagringsmuligheder i naturgasnettet, siger Lars Jürgensen.

Det kræver, at brinten bliver omdannet til biometan. I traditionel biogasproduktion omdannes biomasse-materialet til 2/3 metangas og 1/3 CO2. CO2 ledes normalt ud i atmosfæren, hvor den bidrager til global opvarmning. Men for at brinten kan omdannes til biometan, skal der tilføres CO2, og den kan man så tage fra den traditionelle biogasproduktion og ved hjælp af den såkaldte Sabatier-proces omdanne brinten til biometan, som kan lagres i naturgasnettet og bruges, når behovet er der.

- Ved hjælp af Sabatier-processen fjerner vi CO2-udledningen fra traditionel biogasproduktion, og samtidig kan vi lagre overskudsenergi fra solrige og blæsende dage. På den måde kan vi så bruge den lagrede energi, når der er gråvejr, og vindmøllerne ikke drejer så hurtigt, som efterspørgslen efter strøm kræver, siger Lars Jürgensen.

Fortsætter arbejdet
Både Lars Jürgensen og vejleder Jens Bo Holm-Nielsen forventer sig meget af resultaterne af forskningen både i Danmark men også i Tyskland, hvor man ofte producerer 3-4 gange så meget vedvarende energi, som der på det aktuelle tidspunkt efterspørges. Det betyder at man neddrosler produktionen til 60 procent på samtlige anlæg for vind- og solenergi.

- Ved at benytte naturgasnettet som lagerplads vil det ikke være nødvendigt at neddrosle produktionen. I stedet kan energien lagres, næsten ubegrænset, og så kan man bruge den, når behovet er der. Det er et stort og vigtigt skridt i retning af en mere vedvarende og bæredygtig energiproduktion. Og flere steder i Danmark produceres der også ofte mere sol- og vindenergi end der kan bruges på dagen. Vi skal derfor videre med sådanne interessante og bæredygtige løsninger, siger Jens Bo Holm-Nielsen.

Lars Jürgensen har indtil videre afprøvet metoden i laboratorierne, og resultaterne er så lovende, at han nu, efter med succes at have forsvaret sin ph.d.-afhandling, fortsætter som postdoc på Aalborg Universitet - Esbjerg Campus. Her fortsætter han arbejdet med lagring af sol og vindenergi. Han må dog blive i laboratoriet, da hans forskning endnu ikke må anvendes som en business case uden for laboratoriet.

- Men et naturgasselskab fra Schleswig-Holstein er interesseret og der et andet projekt på bedding. Mere kan jeg ikke sige lige nu, fortæller Lars Jürgensen til Energy Supply.Kommenter artiklen (3)
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Masser af nye solcelleprojekter i støbeskeen efter flot 2022
Kommune beder Energinet om at udvide arealet til energiøens landanlæg af nabohensyn
Fabrik vil være selvforsynende med solceller, men kommunen tøver
Kronjysk fjernvarme skal bindes sammen
Økonomiudvalg kræver potentiel ny drejebog for megaanlæg skærpet
Milliardordre til NKT
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Transportmagasinet
Licitationen
Søfart

Send til en kollega

0.141