23948sdkhjf

Maabjerg Energy Center A/S er nu etableret

Ledelsen nu på plads i to af de tre enheder, som udgør det kommende store vestjyske bio-raffinaderi.
I forbindelse med købet af Måbjergværket i maj 2015 etablerede de to vestjyske ejere Vestforsyning og Struer Forsyning den selskabskonstruktion, der skulle varetage ejerskab og drift af de to produktionsanlæg for kraftvarme og biogas med tilhørende gasledninger og transmissionsnet for varme til Holstebro og Struer.

Dermed er der taget endnu et skridt på vejen mod etablering af det store vestjyske bioraffinaderi, som blandt andet skal producere 2. generations bioethanol.

- Visionen for Maabjerg Energy Concept hviler på tre ben: 2G bioethanol, biogas og kraftvarme, som er knyttet tæt sammen i en grøn energi-symbiose. Med etablering af Maabjerg Energy Center A/S har vi populært sagt MEC på to ben, og så kan vi relativt hurtigt rette det tredje ben ud, når politikerne er klar med rammevilkår for bioethanolproduktion i Danmark, siger Jørgen Udby, der er bestyrelsesformand for konsortiet bag bioraffinaderiet.

Nyt fælles selskab
De vestjyske forsyningsselskaber har stiftet et nyt, fælles selskab, Maabjerg Energy Center Holding A/S, som ejer de to datterselskaber Maabjerg Energy Center - BioHeat&Power A/S (Måbjergværket) og Maabjerg BioEnergy Drift A/S (biogasanlæg). Holdingselskabet ejes af Vestforsyning med 71 % og Struer For-syning med 29 %.

Den nye bestyrelse er en enhedsbestyrelse fælles for de tre selskaber og består af 6 medlemmer fra både Holstebro og Struer - i biogasbestyrelsen sidder der desuden et bestyrelsesmedlem fra leverandørforeningen.

Ny bestyrelsesformand for selskaberne er Vestforsynings bestyrelsesformand Nils Ulrik Nilsen, og næstformand er bestyrelsesformand for Struer Forsyning Niels Viggo Lynghøj.

Som administrerende direktør for Holdingselskabet er udpeget Jørgen Udby, som samtidig er CEO i Vestforsyning, og som administrerende direktør i datter-selskaberne er udpeget CEO i Struer Forsyning Knud Schousboe. De nuværende driftschefer for de to produktionsanlæg er de samme som hidtil.

Til varetagelse af ledelsen for de tværgående opgaver i selskaberne er udpeget ressourcedirektør Betty B. Andersen og økonomidirektør Jørgen Juul Andreasen, som begge har de tilsvarende funktioner ved Vestforsyning.

Stordrift skal udnyttes
Bestyrelsesformand Nils Ulrik Nielsen er meget tilfreds med, at de lokale forsyningsselskaber nu er klar til at overtage nøglerne for Måbjergværket, hvilket forventes at ske inden sommerferien.

- Den organisering, der nu har fundet sted, er helt i tråd med det, der var ejernes formål med det hele, nemlig at udnytte den stordrift og synergi, der er i hele konstruktionen, siger Nils Ulrik Nielsen.

Med den fælles ledelse af selskaberne vil der være mange muligheder for at optimere den samlede økonomi til gavn for varmeforbrugerne. De største muligheder for gevinst ligger i at reducere bortkølingen om sommeren og i at erstatte den dyre spidslast på naturgas i fjernvarmeforsyningen med mere varme fra MEC BioHeat & Power, når elprisen er lav.

Det forventes, at omsætningen i selskaberne i alt vil udgøre ca. 300 mio. kr. om året, og at der vil være beskæftiget 40 medarbejdere i produktionen.

Ejerskabet og bestyrelsens sammensætning i de lokale moderselskaber Vestforsyning og Struer Forsyning er uændret. De to vestjyske forsyningsselskaber er fortsat ejet af deres respektive hjemkommuner, Holstebro og Struer.

Dong Energy og Novozymes er fortsat vigtige partnere i det konsortium, som arbejder for at udvide Maabjerg Energy Center med det tredje ben, nemlig produktion af 2G-bioethanol baseret på halm.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079