23948sdkhjf

Affaldsanlæg brændt af i minksag

Med beslutningen om at samtlige mink i Danmark skulle aflives, fulgte beslutningen om at de kommunale forbrændingsanlæg skulle have mulighed for at stille deres kapacitet til rådighed i forbindelse med afskaffelsen af de mange tusind tons mink.

Aflivningen lagde nemlig et voldsomt pres på Daka, der ikke har kapacitet til at aftage døde dyr i så store voluminer.

Det betød, at de danske affaldsanlæg for godt en måned siden gjorde plads i forbrændingsskemaet til at modtage en på daværende tidsunkt ukendt mængde ikke-smittede mink.

Nu viser det sig dog, at de danske affaldsenergianlæg ikke har modtaget den mængde ikke-smittede mink, der var stillet kapacitet til rådighed for.

- Ved at tage visse forholdsregler på anlæggene har det generelt været muligt at miljøbehandle ikke-smittede mink. Flere anlæg har derfor tilkendegivet, at de godt har kunnet stille yderligere kapacitet til rådighed. Enkelte anlæg har slet ikke modtaget mink, skriver foreningen i en pressemeddelelse.

Manglende mink

Både hos Fjernvarme Fyn og hos Maabjerg Energy Center er der udeblevet mængder af mink. 

Fjernvarme Fyn oplyser til Finans at selskabet var klar til at aftage 2.800 tons mink, men kun modtog 1.412 tons. 

Hos Maabjerg Energy Center dukkede minkene aldrig op.

- Vi ikke fået leveret de to prøvelæs mink på 12 tons som planlagt. Vi har derfor ikke brændt mink af og fået erfaringer for hvad vi kunne brænde på sigt, oplyser teknisk direktør Claus Mogensen hos Maabjerg Energy Center.

Logistisk kompliceret

Den manglende afbrænding af mink rejser naturligvis spørgsmålet om at nedgravningen af mink kunne være undgået – eller i hvert tilfælde ikke være foregået i helt så stort et omfang.

I følge Finans forklarede Fødevareminister Rasmus Prehn onsdag at den fulde kapacitet på forbrændingsværkerne ikke blev udnyttet fuldt ud, fordi de enkelte værker ofte har en lille kapacitet, og leveringen var logistisk kompliceret.

Det er dog uklart hvor mange af de tusindvis tons af mink, der kunne være brugt til energiproduktion i stedet for at ende i jorden.

Fra ikke-smittede til opgravede

Der tegner sig nu, efter hele miseren, et politisk ønske om at grave de aflivede mink op igen for at behandle dem på landets energianlæg - eller til behandling på anden vis. 

- Skulle behovet for at miljøbehandle opgravede mink på affaldsenergianlæg vise sig, er det altafgørende, at de statslige myndigheder tager direkte kontakt til de enkelte anlæg og aftaler betingelser for, hvordan de opgravede mink kan miljøbehandles, lyder det fra Dansk Affaldsforening.

Foreningen lægger vægt på, at miljøbehandling af døde mink, der har været gravet ned i længere tid, skal ske under hensyntagen til arbejdsmiljøet for medarbejderne på anlæggene såvel som anlæggenes tekniske drift.

Dansk Affaldsforening opfordrer derfor Miljøstyrelsen og Fødevarestyrelsen til også at afsøge alternativer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078