23948sdkhjf

Zink-luft-batterier skal lagre energi

DTU Energi står bag udviklingen af et genopladeligt zink-luft batteri til lagring af store mængder energi.
Hos DTU Energi ser man stort potentiale i stationær opladning i genopladelige zink-luft batterier. Det skriver DTU Energi på sin hjemmeside.

DTU Energi er del af det nye Horisont 2020 EU-projekt “Zinc Air Secondary innovative nanotech based batteries for efficient energy storage" (ZAS), hvor et eliteuniversitet i samarbejde med otte europæiske forskningsinstitutter og industripartnere skal udvikle egnede metal-luft-batterier til hurtig lagring og frigivelse af energi fra vedvarende energikilder som solceller og vindmøller.

Her peger DTU Energi på zink-luft konstellationen som en lovende kandidat, da den allerede anvendes i en ikke-genopladelig udgave i høreapparater. Udfordringen for DTU Energi i forbindelse med ZAS er at gøre batteriet genopladeligt.

- Zink-luft batterier har en høj energitæthed, og zink er en rigelig og miljøvenlig ressource. Så der er potentiale for billigere løsninger til cyklisk opbevaring og frigivelse af vedvarende energi end de velkendte litium ion-batterier (Li-ion), siger professor Tejs Vegge og fortsætter:

- Li-ion batterier har en acceptabel energitæthed til stationær lagring, men de fleste, der er tilgængelige på markedet, koster op omkring 500 €/kWh. Den nye Tesla PowerWall er netop blevet udbudt til $ 350-425/kWh (ca. 314-381 €/kWh), mens zink-luft batterier forventeligt vil være under 300 €/kWh. Så zink-luft batterier er lovende i det perspektiv, men vi bliver nødt til at forske en hel del for at finde frem til de rette materialer og atomare strukturer, så vi kan optimere teknologien fra laboratorieskala til demonstrationsniveau.

ZAS-projekt støttes med 6,3 mio. euro under EU's Horisont 2020-rammeprogram for forskning og innovation, og det forventes at løbe i tre år. Projektet starter op den 1. juni 2015.

Originalartikel
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109