23948sdkhjf

Parabolsk solvarmesystem testes i Solrød og Ringkøbing

- Vi skal kende virkningsgraden på det her, lyder det fra udvikleren af et nyt parabolsk solvarmesystem, der testes i Solrød og Ringkøbing.
Plast- og maskiningeniør Carsten Boye Bisonnel har i tre årtier beskæftiget sig med vindenergi. Det satte krisen en stopper for og så måtte han i gemmerne. Nu er han klar til at teste sit nye parabolske solvarmesystem ScandiMir CSP.

- Systemet baserer sig på en gammel tanke fra min studietid i 70’erne. Jeg har i de mellemliggende år beskæftiget mig med vindenergi først i et schweizisk firma, siden for mig selv. Så der har ikke været tid til solenergi, fortæller Carsten Boye Bisonnel om hvorfor projektet har været så længe under vejs.

- Krisen fik dog sat en stopper for mine vindenergiaktiviteter, og det gjorde ondt, rigtig ondt. Men det betød at jeg måtte kigge i skuffen og se hvad jeg havde, fortæller Carsten Boye Bisonnel, der netop har stiftet virksomhedn ScandiMIr, der står bag det nye parabolske solvarmesystem.

Virkningsgraden skal dokumenteres
ScandiMir CSP er et parabolsk solvarme-system, der er kendetegnet ved en høj driftstemperatur i et isoleret energiopsamlingshoved i parabolens fokus og netop i disse dage opsættes to prototyper en hos Solrød Varmeværk og samtidig en hos Ringkøbing Varmeværk. Indvielsen af begge er foreløbigt fastsat til den 28. april 2015. Carsten Boye Bisonnel har ét overordnet formål med de to prototypetests.

- Vi vil kende virkningsgraden på det her. Vi er ikke i tvivl om, at det vil virke, vi er i tvivl om, hvor godt det vil virke, siger han og tilføjer:

- Vi skal ind og vise at anlægget er så godt, som vi siger. Vi har jo solgt det til de to kommuner på papiret, hvor det ser perfekt ud.

I testperioden har han allieret sig med ingeniørfirmaet Rambøll, der skal bistå med effektivitetsmålinger for at sikre, at prototyperne lever op til forhåbningerne afspejlet i de tekniske data.

Forhåbningerne i de tekniske data
Som nævnt har Carsten Boye Bisonnel store forventninger til ScandiMir CSP’en, som han selv står for at producere.

- Jeg forventer, at systemet vil være 2,5-2,7 gange mere effektivt end stationære plane solfangere og prototypen på fem meter vil kunne hente 24 MWh på årsbasis, siger han og tilføjer:

- Jeg ved positivt, at man i Ringkøbing har 30.000 kvadratmeter plane solfangere på 80.000 kvadratmeter grund. Hvor der hentes 450 kwh pr. kvadratmeter. Vi vil kunne opfylde det samme på 29.000 kvadratmeter. Det her fylder kun en tredjedel. Også selvom man bliever nødt til at opsætte en hel skov, fortæller han.

Der skal ryddes ud i børnesygdommene
Udover at få teknisk dokumentation for virkningsgraden er der også andre formål med opstillingen og testen af de to prototypeanlæg.

- Vi skal have ryddet ud i børnesygdommene. Vi skal være sikre på, at vi måler rigtigt, at vi har det rigtige design, før vi går videre med en større model, forklarer Carsten Boye Bisonnel, der tager små skridt og starter med at installere sin fem meter-udgave af anlægget, selvom stregerne til en større udgave er slået.

Kommenter artiklen (3)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094