23948sdkhjf

Solcelleanlæg leverer næsten lige så billig strøm som havmølleparker

Solcelleanlæg er inden for de seneste fire-fem år faldet så kraftigt i pris, at prisen på solcellestrøm i dag kan matche prisen på strøm fra havmølleparker.
Det kraftige prisfald dokumenteres af flere internationale rapporter, ligesom spritnye erfaringer fra et VE-udbud i Storbritannien afslørede priser på solcellestrøm på helt ned til 51 øre pr. kWh, skriver Ingeniøren.

Under hjemlige forhold garanterer en erfaren leverandør, Gaia Solar, nu en solcelle-elpris på 40 øre pr. kWh fra et større anlæg. Omregnet til et samfundsøkonomisk perspektiv giver det stort set lige så billig strøm som den, vi får fra den nye havmøllepark Horns Rev 3, viser beregninger fra Ea Energianalyse.

Rådgiver Peter Ahm har fulgt solcelleudviklingen i mange år – bl.a. for Det Internationale Energiagentur (IEA). Han mener, at de seneste års prisfald med al ønskelig tydelighed viser, at solcelleteknologien ikke mere er en dyr sag:

- Det bør være startskud til, at politikerne begynder at tage solcelle­teknologien alvorligt, og at de nu sætter nogle langsigtede måltal for teknologien – i stedet for hele tiden at prøve at spænde ben for den, siger Peter Ahm til Ingeniøren.

Når solcellerne er kommet ned i pris, skyldes det primært et prispres fra billige kinesiske solceller, som har tvunget de europæiske producenter til at effektivisere i stor stil – fra fremstilling af panelerne og invertere til montage og tilslutning. Samtidig har billiggørelsen givet større efterspørgsel globalt og dermed større salg med dertilhørende stordriftsfordele i produktion og salg.

Ifølge solenergikonsulent på Teknologisk Institut Ivan Katic er kinesiske solceller ikke mere altid lig med noget skrammel:

- Der findes mange seriøse kinesiske producenter, der lever op til kvalitetskravene – og som til stadighed bliver ved med at presse producenterne i resten af verden, siger han.

Socialdemokraternes klima- og energiordfører, Jens Joel, siger, at politikerne er opmærksomme på de store prisfald, og derfor har de bestilt nye opdaterede priser på solcelle-el hos Energistyrelsen.

- Jeg er helt overbevist om, at solceller kommer til at spille en langt større rolle – men først efter 2020, da vi jo har en energiaftale, der dækker frem til 2020, siger han.
Læs mere om: IEA
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Bryggerigigant vil have fjernvarme: Droppet projekt gennemføres måske alligevel
Amerikansk ordre til Vestas
Vil teste produktion af brint på vindmøller
Vestas lander iskold finsk storordre
Rungende nej fra kunderne til vinterpakken
Nordjyder køber billigere træpiller i Tyskland - men du skal huske én ting
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Transportmagasinet
Licitationen
Søfart

Send til en kollega

0.094