23948sdkhjf

Wavepiston henter 7,5 mio til prototypetest

Med støtte fra ForskEL stikker bølgeenergianlægget Wavepiston nu til havs for at få testet sit fulde potentiale.
Nu er tiden inde til at teste bølgeenergianlægget Wavepiston ude, hvor der er godt med energi. Konsortiet bag anlægget kan med 7,5 mio. støttekroner fra ForskEL til sommer lægge første del af anlægget ud i havet ved Hanstholm.

- Vi har indtil videre haft bølgetanktest og test af anlægget i Nissum Bredning. Og så har vi brugt 2014 på at udvikle prototypen til Hanstholm. Nu skal vi ud og validere konceptet og bevise det fulde potentiale, fortæller direktør Michael Henriksen til Energy Supply.

De første streger til Wavepiston blev slået i 2006, hvor tre ingeniører satte sig for at undersøge bølgeenergiens potentiale. Af de tre er Kristian Glejbøl og Martin von Bülow stadig aktivt med ombord.

- De greb det an på en meget struktureret måde; så mulighederne; afslørede problemstillingerne ved de anlæg, der hidtil havde været testet, og så i 2009 fik vi patentet på Wavepiston-konceptet, som består af en struktur med en lang streng, hvorpå der er en masse energimoduler, som hver især opsamler bølgeenergi. Hele anlægget er forankret i begge ender. Fordelen er, at et Wavepiston-anlæg vejer en tiendedel i forhold til andre kendte anlæg, fortæller Michael Henriksen.

Tester 12 kW til sommer
Pengene fra ForskEL skal altså gå til at teste en 12 kW udgave af Wavepiston i havet ud for Hanstholm. Og selvom man har testet konceptet på kryds og på tværs inden, så vil prototypetesten komme til at foregå i etaper.

- Først lægger vi strukturen ud og får testet belastninger, sensorer og udstyr. Når alt er ok, kobler vi et energimodul på ad gangen for til sidste at ende med en streng med otte energimoduler på, fortæller Michael Henriksen og tilføjer:

- Det, vi skal se er, om det fungerer ordentligt, og så skal vi måle tryk og flow. Først medio 2016 sætter vi en turbine og generator på og giver os til at producere strøm.

Eksperter på forankring
Konsortiet bag Wavepiston er DTU, Nurmi Cylinders (et finsk selskab, der er specialiseret i hydraulik) og hollandske Vryhof Anchors. Sidst nævnte er med af en helt særlig årsag.

- Vryhof er vores forsikring på, at vores forankring fungerer. De har været med til at udvikle forankringsmetoden og er vores garanti for, at anlægget bliver på sin plads også under stormvejr.

Målet for Wavepiston er en fuldskalamodel på 250 kW, som vil bestå af en 800 meter lang streng med 25 energimoduler. Da systemet er bygget op som moduler, kan det opskaleres fra et lille kW-anlæg på én streng til et stort MW-anlæg med mange strenge.

Artiklen er en del af temaet Bølgeenergi.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Var sat på pause: Døren åbnet for fire havvindmølle-projekter
Bestod sin prøve: Hovedstadens damvarmelager er nu i drift
Redegørelse kaster nyt lys over "mysteriet" om åben dør-stoppet
Varmeselskab anklages for stor fejl - nu lægger kunderne sag an
Mærsk sælger olierelateret forretningsben i milliardhandel
Topsoe har brugt 80 millioner på gasnødplan: Det er en billig forsikring
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Transportmagasinet
Licitationen
Søfart

Send til en kollega

0.109