23948sdkhjf

Ny fundamenttype til havvindmøller demonstreres i Den Engelske Kanal

Verdens første Cranefree Gravity vindmøllefundament leveret af Seatower installeres ved Fécamp havvindmølleparken i Den Engelske Kanal.
De tre selskaber bag Fécamp offshore vindmølleparken - EDF Energies Nouvelles, Dong Energy og wpd offshore - har valgt at installere Seatowers Cranefree Gravity fundament som demonstrationsinstallation på det fælles projekt ud for kysten i Normandiet.

For Seatower bliver Fécamp demoprojektet samtidig den sidste fase i udviklingen og industrialiseringen af det nye fundamentdesign, når det første gang opføres i fuld størrelse.

Fécamp demoprojektet er planlagt til gennemførelse i starten af 2015. Formålet er at introducere de europæiske vindmølleselskaber for fordelene ved den nye teknologi med særligt fokus på de projekter, der etableres på dybt vand – over 30 meter – under vanskelige vejrforhold i Nordsøen.

Ny installationsmetode
Den norske virksomhed Seatower leder i samarbejde med partneren MT Højgaard installationen, herunder demonstration af den helt nye installationsmetode, hvor fundamentet trækkes til installationsstedet og sænkes ned på havbunden. Det er første gang, et havvindmøllefundament installeres ved hjælp af almindelige slæbebåde.

Den nye og unikke installationsmetode er det vigtigste aspekt i det kommende demoprojekt. Der er allerede opført ca. 300 havvindmøllefundamenter, som sikkert og stabilt understøtter vindmøller opført på dybt vand, og som ligesom Cranefree Gravity fundamentet primært er fremstillet af beton frem for stål. Men de såkaldte “gravitationsfundamenter” er hidtil blevet installeret ved brug af specielle kranskibe, som er en knap faktor i projekterne og samtidig er vejrfølsomme og dyre at benytte.

Fécamp fundamentet skal trækkes ca. 13 kilometer med slæbebåd frem til den endelige position, hvor det i en kontrolleret proces sænkes ned på havbunden ved gradvist at lukke havvand ind. Fundamentet er monteret med udstyr til måling af vind og andre parametre på installationsstedet, som samtidig kan levere data til en fremtidig optimering af teknologien.

Billige komponenter
Der anvendes udelukkende billige komponenter som beton og standardstål til at bygge fundamentet. Det muliggør en høj grad af automatisering og udnyttelse af stordriftsfordele, når teknologien skal udbredes på markedet i de kommende år. Når den nye teknologi overgår til kommerciel produktion, skal der fremstilles flere hundrede gravitationsfundamenter årligt.

- Med vores teknologi bliver det både enklere og hurtigere at installere havvindmølleparker, og sektoren befinder sig netop nu i en situation, hvor det er nødvendigt at nedbringe både omkostninger og risici for at kunne opføre havvindmølleparker i områder med store vanddybder eller særlige havbundsforhold, forklarer Seatowers administrerende direktør Petter Karal og slutter:

- Cranefree Gravity® fundamenter er generelt mere omkostningseffektive, hurtigere at installere og indebærer færre risikomomenter end den nuværende teknologi med stålfundamenter. Derudover er det muligt at bygge fundamenterne lokalt, og det skaber økonomisk vækst i de områder, hvor havmølleparkerne skal opføres.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079