23948sdkhjf

Ingen danskere vil have solceller

Ingen danske boligejere har konkrete planer om at opsætte et solcelleanlæg det kommende år, viser ny undersøgelse fra Bolius.
0 procent.

Så mange danske boligejere går med konkrete planer om at opsætte et solcelleanlæg inden for det næste år, viser Bolius Boligejeranalyse 2014, som TNS Gallup har udarbejdet for Bolius Boligejernes Videncenter.

3.142 boligejere har deltaget i undersøgelsen. 8 procent har fået opsat et solcelleanlæg det seneste år, mens 19 procent svarer, at de har overvejet det, men ikke decideret planlægger at opsætte et solcelleanlæg inden for det kommende år.

Efter at den meget fordelagtige tilskudsordning til solceller blev lavet om i november 2012, har der været et markant fald i interessen for solcelleanlæg. Fra april 2012 til april 2013 blev der opsat 80.315 solcelleanlæg i Danmark. Fra april 2013 til 27. januar 2014, hvor de seneste tal er fra, blev der opsat 5.348 anlæg. Det viser de nyeste tal fra Energinet.dk.

Tallene dækker både over solcelleanlæg, der er blevet sat op af private boligejere og af landmænd på marker og taget af landbrugsejendomme.

Kaotisk forløb om støtteordning
Rådgiver i brancheforeningen for solcelleproducenter, Dansk Solcelleforening, Per Henriksen, er ærgerlig over udviklingen og mener, den skal ses i lyset af den store usikkerhed, der har været om Folketingets støtteordning til solcelleanlæg, der er blevet ændret adskillige gange og nu ligger til godkendelse i EU-Kommissionen. Det skriver Bolius.

Han peger på, at loven om den ændrede støtteordning blev ændret 4 gange, mellem den blev fremsat i marts 2013 første gang og endeligt blev færdigbehandlet 28. juni samme år.

EU skal godkende støtte til solceller
Støtteordningen skal nu godkendes af EU-Kommissionen, før den kan træde i kraft, og hvornår og på hvilken måde, eller om det overhovedet sker, er der ingen der ved.

Branchen håber, at den falder på plads inden for de kommende måneder.

- Det har været et kaotisk forløb, og før vi har en ordning, der er trådt i kraft, vil folk sige: Lad os nu vente og se. Det er jo forståeligt nok, og boligejernes tilbageholdenhed er derfor ikke overraskende, siger Per Henriksen til Bolius.dk.

Selv om støtten til solceller er blevet mindre, kan det dog stadig være en god forretning at investere i et solcelleanlæg, hvis EU godkender den danske støtteordning. Gevinsten er dog noget mindre end tidligere, lige som tilbagebetalingstiden er noget længere, skriver Bolius.

Solceller godt for miljøet
Formand for Landsforeningen for solcelleejere, Torsten Skjold Jensen, mener, at der også er masser af andre grunde til at investere i et solcelleanlæg, hvis man ser lidt mindre på kroner og ører og lidt mere på miljøet.

- Der er mange andre aspekter i det end penge. Med flere solcelleanlæg er vi med til at dække noget af forbruget på kraftværkerne, så der bliver brændt mindre kul af. Vi hjælper hinanden i samfundet ved at give noget strøm til hinanden. Derfor synes jeg ikke, man skal afholde sig fra at opsætte solcelleanlæg - støtteordning eller ej, siger Torsten Skjold Jensen til Bolius.dk.

Kilde: Bolius

Kommenter artiklen (11)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079