23948sdkhjf

Debatindlæg: Enkefru Hansen har ikke råd til Bodil Kornbek

Formand Bodil Kornbek fra Vedvarende Energi vil frygtelig gerne have sat fjernvarmeprisen op. For ellers kan det ikke betale sig at spare på varmen og dermed bruge mindre energi, lyder hendes tese fra blandt andet en klumme i Energy Supply.
Af Kim Mortensen, direktør Dansk Fjernvarme

Prøv lige at tænke den igennem en ekstra gang. Det skal for enhver pris koste enkefru Hansen mere at varme sin bolig op, fordi hun så helt naturligt vil spare mere.

Læs også: Klumme: Fjernvarme skal være dyrere, ikke billigere

For enkefru Hansens vedkommende rækker folkepensionen ikke til at investere titusinder eller hundredtusinder af kroner i nye vinduer og isolering. Hendes valg er kun at fryse og tage bad i koldt vand.

Det er noget af holdningsændring fra en tidligere meget socialt engageret Bodil Kornbek.

Hendes påstand er, at den omkostningsægte tarif, hvor der er en fast og en variabel del af tariffen, den skal laves om, fordi det med en ren variabel tarifering vil føre til, at forbrugerne motiveres til at spare endnu mere på varmen.

Det forsøg er egentlig allerede testet af i virkeligheden – ganske og aldeles utilsigtet.

Det er nemlig sådan, at der rundt i landet findes nogle såkaldte barmarksværker med alt, alt for høje varmepriser. Varmepriser så høje, at det virkelig kan betale sig for forbrugerne at begrænse forbruget.

Men disse forbrugere har ikke valgt at isolere og sætte nye termoruder i, nej, de har valgt at sætte en brændeovn op. Ganske enkelt fordi det er billigere.

Dermed er energiforbruget ikke blevet mindre, tvært imod. Nu er det bare en ureguleret afbrænding af træ i alskens former lige fra brænde fra skovene til brugte paller, gamle gyngestativer og andet mere eller mindre tvivlsomt brændbart materiale, der sikrer folk varmen i deres huse. Det er nemlig billigt for den enkelte boligejer.

Faktisk har det været så udtalt, at en enkelt af disse små byområder blev udvalgt til en måling af forureningen fra brændeovne, fordi der ganske enkelt var så mange af dem samlet på et relativt begrænset område.

1.632.000 danske boliger har fjernvarme. Det svarer til 63 procent. Den gennemsnitlige pris for et såkaldt standardhus på 130 m2 med et fjernvarmeforbrug på 18,1 MWh årligt har i 2013 været 13.687 kroner.

Gennemsnitligt er 20 procent af varmeprisen fast. Det vil sige 2737,40 kroner.

Det er det beløb, som Bodil Kornbek vil have til finansiering af nye energi-vinduer og isolering.

Det er et meget begrænset antal vinduer man får for 2737,40 kroner. Og man får heller ikke isoleret huset for det beløb.

Faktisk vil det kun føre til, at endnu flere investerer i brændeovne, sådan en kan man nemlig godt komme i nærheden af med den beskedne investeringssum. Nok ikke enkefru Hansen, som ikke selv kan skaffe sig brændet, kløve brænde og så videre. Følger vi Bodil Kornbeks anbefaling, ja, så opnår vi dels ingen energibesparelser, vi rammer virkelig socialt skævt, vi får en masse ekstra forurening, og vi får en fjernvarmesektor, der vil blive økonomisk undermineret. Det har den såkaldte tarifrapport udarbejdet af blandt andet Skatteministeriet, Finansministeriet, Energitilsynets sekretariat og Energinet.dk for længst slået fast.

Kostægte tariffer sikrer den bedste og absolut mest gennemskuelige afregning for forbrugerne, fordi de kan se, hvad pengene går til. Dansk Fjernvarme vil gerne være med til at se på, om denne afregningsform kan gøres bedre, men det skal være bedre. Ikke dyrere. Slet ikke hvis vi tænker på, at den største del af danskernes behov for energi, ja, det er til opvarmning.

Målet om at spare på brændslerne og på energien, er Dansk Fjernvarme overhovedet ikke uenige i. Men det kan sagtens gøres uden at smadre fjernvarmen, forårsage social skævvridning og ikke mindst skabe utilsigtet højere brændselsforbrug og forurening.
Kommenter artiklen (5)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094