Tocifret millionlån skal sikre al produktion i Danmark
SolarLab har modtaget et lån fra investeringsbanken Nefco på 12 mio. kroner.
Producenten af solcellefacader og bygningsintegrerede solceller skal bruge lånet til at øge produktionskapaciteten.
- Ved at flytte hele vores produktion hjem til Danmark vil vi opnå større kontrol over vores værdikæde og samtidig kunne håndtere endnu større projekter med større fleksibilitet i forhold til både størrelse og former af solcellefacaderne, siger Peter Melchior, CTO i SolarLab.
Om SolarLab
- SolarLab designer og producerer skræddersyede solcellefacader til nye og eksisterende bygninger.
- SolarLab arbejder særligt med større byggeprojekter som fx hoteller, skoler, hospitaler og biblioteker.
- Det gælder både nybyggeri og renovering, hvor SolarLab erstatter traditionelle facadeelementer som beton, sten, træ, stål eller andre materialer med solceller.
- SolarLab har hovedkontor i Aarhus og har bl.a. stået bag projekter som Copenhagen International School i Nordhavn og Bornholm Hospital i Rønne samt Red River College i Canada og Powerhouse Telemark i Norge.
Kilde: SolarLab
Fra Kroatien til Aarhus
SolarLab har på nuværende tidspunkt flere faciliteter i Danmark. Metal-afdelingen er placeret i Hinnerup lige uden for Aarhus, mens engineering-afdelingen og virksomhedens assembly line ligger i Aarhus-forstaden Viby. Derudover råder SolarLab over en afdeling i København, der primært beskæftiger sig med salg og fungerer som arkitektkontor.
Selve produktionen af laminater foregår i Kroatien. Her har virksomheden siden 2015 produceret over 23.000 kvadratmeter laminater til 22 afsluttede projekter.
- Vi har pt. yderligere 17.000 kvadratmeter laminater i produktion, som skal leveres i 2024 eller 2025. Alle rammer og al assembly af paneler foregår i Aarhus, og alt glas fremstilles i Europa primært i Danmark, Tyskland, Frankrig og Schweiz, forklarer Peter Melchior.
Men nu er det slut med de mange forskellige lokationer. Hjemtagningen af laminatproduktionen er sidste stik.
- Vi har fundet en passende lokation i Aarhus, hvor vi i starten af 2025 vil samle alle vores produktionsfaciliteter under ét tag, siger Peter Melchior.
Nye maskiner og nye ansatte
Når en virksomhed som SolarLab samler sig på én adresse, kræver det flere specialiserede maskiner og nye, større lokaler.
Peter Melchior regner også med at føje flere ansatte til.
- I opstartsperioden vil en et-skifts produktion kræve 8-10 personer, og når produktionslinjen er indkørt, forventer vi at ansætte yderligere ti personer. I dag er vi 12 ansatte, og vi regner med at være 15-16 ved årets udgang. Hertil kommer produktionspersonalet, siger han og tilføjer:
- Vi forventer at have cirka 50 ansatte ved udgangen af 2025, og vi vil ansætte flere, efterhånden som vi vokser yderligere.
Kontor i USA
SolarLab oplever en stigende efterspørgsel på sin teknologi fra både ind- og udland.
Det kræver, at produktionen øges med nye maskiner og nyt udstyr, som man nu gør i Danmark, samt en større tilstedeværelse i de lokale markeder for at kunne modsvare behovet.
Derfor vil SolarLab bruge nogle af pengene fra Nefco til at etablere en base i USA.
- Lånet fra Nefco er et vigtigt skridt på vores internationale rejse. Vi har i de seneste år set, at efterspørgslen kun er gået én vej, og det gælder særligt det amerikanske marked, hvor blandt andet gunstige skatteforhold har øget investeringerne i vedvarende energi og energirenoveringer. Derfor vil vi bruge en del af lånet på at øge vores tilstedeværelse i USA ved at åbne et salgskontor i 2025, samtidig med at vi fortsætter indsatsen på tværs af vores andre markeder, siger Peter Melchior.
Om Nefco
- Nefco blev stiftet af de fire nordiske lande i 1990.
- Nefco hjælper med at finansiere nordiske vækstvirksomheders ekspansion af grøn teknologi til udlandet.
- I Østeuropa finansierer Nefco primært kommunale projekter.
- Derudover arbejder Nefco med flere grønne initiativer fra Arktis til Afrika.
Kilde: Nefco
Gode resultater
SolarLab samler sig i Aarhus med et gedigent økonomisk fundament.
I regnskabsåret 2023 realiserede selskabet en bruttofortjeneste på 16 mio. kr. mod 6 mio. året før. Resultatet efter skat blev et overskud på 8,7 mio. kr. mod 2,6 mio. kr. i 2022.
- Vores gode resultater skyldes mange års hårdt arbejde med at præsentere vores prestigeprojekter for arkitekter verden over. Vi er kendt for større, ikoniske projekter inden for både nybyggeri og renovering, som fungerer som fyrtårne og fortæller vores historie bedre, end vi selv kan. Vi har etableret os som en førende spiller på det globale marked for BIPV (bygningsintegrerede solceller, red.), og arkitekter kommer nu til os af sig selv, siger Peter Melchior.
Han fortæller, at den fremtidige vækst skal hentes både i ind- og udland.
- Vi ser fortsat internationalt salg og eksport som en væsentlig del af vores vækststrategi, men samtidig oplever vi en kraftig vækst i Danmark, hvor interessen for vores BIPV-løsninger er stigende, siger han.
Opmærksomheden og interessen for selskabets produkter præger forventningerne til indeværende regnskabsår.
- Vi forventer en fortsat positiv økonomisk udvikling, understøttet af et stigende antal projekter og en øget efterspørgsel på vores specialiserede BIPV-løsninger både internationalt og nationalt, siger Peter Melchior.