K-ordfører om åben dør-stoppet: Regeringen har opført sig "lusket" og "unfair"
Regeringen forsøger at tørre ansvaret for en upopulær beslutning af på Folketinget og har ageret “lusket” og “unfair” i sin beslutning om at smække døren endegyldigt i for 21 ud af 24 ansøgninger om havvindprojekter efter den såkaldte åben-dør-ordning.
Regeringen har proppet noget ind i en aftaletekst, som de selv burde tage ansvaret for. Mona Juul, erhvervsordfører og klima- og energiordfører for De Konservative
Det siger Mona Juul, som er erhvervsordfører samt klima- og energiordfører for De Konservative til Børsen dagen efter, at det onsdag blev meddelt, at kun tre ud af 24 vindmølleprojekter kan fortsætte.
Hun anfører, at regeringen forsøger at sprede ansvaret for den stoppede ordning ud på partierne i den nye havplan, som har samtlige 12 af folketingets partier bag sig.
- Det er meget, meget uordentligt og en lusket måde at forhandle på. Jeg vil i hvert fald ikke tage et medansvar for, at man har meddelt de her aktører, at de ikke kan komme videre. Det er stensikkert, siger Mona Juul til Børsen.
Hun er også vred over den måde, som åben dør-stoppet er end i en aftale, som er indgået med en helt anden kreds af politikere - nemlig folketingets erhvervsordførere - end de klima- og energipolitikere, der gør, har haft at gøre med åben dør-ordningen.
Alene fordi Mona Juul både klima- og energiordfører og erhvervsordfører blev hun under havplan forhandlingerne som den eneste orienteret om åben dør-stoppet af Energistyrelsen.
Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) afviser kritikken og siger, at han står helt på mål for, at der er lavet en juridisk vurdering af åben-dør-ordningen, der i sin helhed ikke kan fortsætte.
Åben dør-ordningen for støttefri havvind
- Siden 1999 har private aktører under den såkaldte åben dør-procedure kunnet søge Energistyrelsen om tilladelse til at opstille havvindmøller uden statsstøtte på havareal, som staten stiller gratis til rådighed.
- Ordningen var fra starten tiltænkt kystnær havvind, men kystnærheden (15 km.) blev først indskærpet med en lovændring pr. 1. juli 2022, hvor kommunerne også fik vetoret imod projekterne.
- I april 2022 - forud for lovstramningen - strømmede det ind med ansøgninger – flere om forundersøgelsestilladelse til kæmpestore projekter både nær og fjernt fra kysten.
- Den 1. februar 2023 satte klimaminister Lars Aagaard (M) Energistyrelsens sagsbehandling af alle åben dør ansøgninger i bero af pga. frygt for konflikt med EU’s statsstøtteregler.
- Seks ud af 33 ventende projekter har siden lov til at køre videre.
- den 7. juni 2023 meddelte regeringen, at 24 af de ventende projekter vil få endegyldigt afslag, mens tre projekter (CIP og Estate Wind) afventer afklaring med EU.
Se redegørelsen om Åben dør-ordningen her
Artiklen er en del af temaet Energiøer.