23948sdkhjf

GTP vil sikre danskerne bedre elpriser

Direktør og stifter af auktionshuset Get Through Power, Hanne Kjærskov, har gjort det til sin mission at skabe mere konkurrence på elmarkedet og derved sikre danskerne bedre elpriser.
I foråret 2010 åbnede Hanne Kjærskov auktionshuset Get Through Power i Hinnerup ved Aarhus. Hensigten var i første omgang at gøre det lettere for virksomheder og siden hen også private at opnå en god elpris.

Kernen i Get Through Power er, at alle auktioner holdes online, så alle elselskaber samtidigt kan byde ind på de kontrakter, der er på auktion. Derved kan alle byde ud fra den samme aktuelle børspris. Hanne Kjærskov handlede, også inden auktionshuset åbnede, el hjem til virksomheder, men da var processen mere omstændelig, da den foregik via mails og fax og altså ikke som nu i ”real time.”

- Jeg ville ikke lave en mæglerforretning, hvor jeg går ud til kunderne og bagefter ringer til de elselskaber, jeg har lyst til at være sød ved. Jeg vil gerne have, at det her skal være helt straight, hvor alle har en lige chance, og hvor kunden får den bedste pris, siger direktør Hanne Kjærskov om tanken bag auktionshuset.

Og at dømme ud fra aktiviteten i auktionshuset, har både private og offentlige virksomheder samt private forbrugere taget godt imod det nye koncept. Antallet af auktioner er således efter etablering af Get Through Powers online auktionshus steget med 500 procent, oplyser Hanne Kjærskov.

Davids kamp mod Goliat
Men selv om Get Through Power får stadigt mere at se til, har det lige fra starten været Davids kamp imod Goliat for Hanne Kjærskov, der gentagne gange har mødt modstand fra flere elselskaber. Især da Get Through Power i starten af 2012 åbnede den såkaldte fællesauktion, hvor private husstande og mindre virksomheder kan sætte sit elforbrug på auktion, oplevede virksomheden modstand fra elselskaberne.

Et krav til buddene på fællesauktionen var og er stadig, at den tilbudte elpris højst må ligge fire øre over den aktuelle børspris. Men dette krav faldt ikke i god jord hos elselskaberne. Og da fællesauktionen for første gang skulle holdes i januar 2012, boykottede elselskaberne reelt auktionen, oplyser Hanne Kjærskov.

- Jeg havde samlet 52 husstande til den første fællesauktion for private, men der kom ingen bud fra elselskaberne, og der var heller ikke nogen bud på de auktioner, jeg holdt for el til blandt andet Danske Spil og Vejdirektoratet, og så tænkte jeg – kan det virkelig passe, at der ikke er nogen, der er interesseret i at få dem som kunder? Lyder det fra direktøren, der ikke havde tænkt sig bare at give op.

Hanne Kjærskov forsøgte således blandt andet her på Energy Supply, at få elselskaberne til at komme med en forklaring på de udeblevne bud. Og det fik blandt andet det daværende Nordjysk Elhandel – nu NEAS Energy – til at reagere.

Salgschef i Nordjysk Elhandel, Ann Sloth Rædkjær, forklarede således i februar 2012 til Energy Supply, at de manglende bud fra Nordjysk Elhandel ikke bundede i et manglende ønske om at skaffe nye kunder, men i stedet handlede om, hvad slagschefen kaldte ”urealistiske vilkår” fra auktionshusets side.

Urealistiske vilkår eller ej, så varede det dog ikke længe før Hanne Kjærskov igen kunne konstatere, at elselskaberne deltog ivrigt ved Get Through Powers auktioner – også selvom auktionshuset ikke havde ændret sine vilkår. Og i dag er det ifølge direktøren ikke noget problem, at sikre de private forbrugere elpriser, der ligger højst fire øre over børspris. Faktisk har Hanne Kjærskov oplevet bud helt ned til minus to øre.

Brug for gennemsigtighed på elmarkedet
I dag møder Hanne Kjærskov stadig fra tid til anden modstand fra landets elselskaber, men det bekræfter hende blot i, at der er brug for det midtjyske auktionshus.

- Hvis sådan en som mig ikke fandtes, ville de jo ikke have nogen konkurrenter, siger direktør Hanne Kjærskov om elselskaberne, og hun forsætter:

- Jeg synes grundlæggende, der er et meget stort behov for at skabe gennemsigtighed i markedet. Det er ikke sjældent, jeg får henvendelser fra folk og virksomheder, der ikke kan gennemskue det her marked. Derfor er det relevant med mere information og gennemsigtighed.

GTP sparer os både tid og penge
Som økonomichef i OS Trading har Lone Binderup Laursen ansvaret for at skaffe de bedst mulige elpriser til en række større og mindre selskaber, heriblandt korntørreriet SNN A/S.

- Vi har jo fået en del forskellige tilbud på elpriser, som det er svært at overskue, og da jeg med et godt resultat har brugt Get Through Power privat, tænkte jeg, at det var nemmere at ringe til dem og dermed spare tid, fortæller Lone Binderup Laursen til Energy Supply.

Og der var penge at spare, skulle det vise sig. Get Through Powers auktion kunne således sikre SNN A/S en gennemsnitlig elpris over to år på 31,22 øre per kwh. Til sammenligning havde selskabets nuværende leverandør forud for auktionen tilbudt en elpris på 33,46 øre per kwh.

- Jeg tror jeg har sparet omkring 27.000 kr. i forhold til, hvad vi gav for el i forvejen, så de 4500 kr. + moms, som vi har betalt Get Through Power for denne aktion er jo lagt godt ud. Vi er helt tilfredse med resultatet. Det tror jeg ikke, jeg kunne have skaffet bedre ved selv at ringe rundt til elselskaberne, lyder det fra økonomichefen.

Det vindende elselskab blev i dette tilfælde SEAS-NVE.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078