23948sdkhjf

Metanfilter ligner en god - og lugtfri - forretning for landbruget

Syddansk Universitet har udviklet et biofilter til at fjerne metan fra luftudledninger fra biogasanlæg og gylletanke

Udover at være en irritation for sarte næsebor, så er gylle også en stor synder i forhold til den globale opvarmning. 

Derfor har Syddansk Universitet sammen med virksomhederne BBK bio airclean A/S og PBJ Miljø ApS udviklet et biofilter til at fjerne metan fra luftudledninger fra biogasanlæg og gylletanke. 

Filteret har være afprøvet i laboratorieskala og pilotskala i et proof-of-concept projekt, og resultaterne er meget lovende, skriver Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.

- Biofilteret fungerer på samme måde som et lugtfilter på biogasanlæggene og indeholder bakterier, der nedbryder metanen. Nedbrydningen er afprøvet i både laboratorieskala og pilotskala, og forsøgene har vist, at metanen kan fjernes fuldstændigt ved opholdstider af luften i anlægget på bare én time, fortæller professor Henrik Wenzel fra Institut for Grøn Teknologi.

God forretning

Udover lovende forsøg, mener folkene bag projektet også at have fundet en økonomisk bæredygtig løsning.

Prisen for et metanfilter til en almindelige gylletanke kan ifølge universitetet komme ned omkring 150.000 kr. Med den årlige metanudledning fra gylletanke vil prisen for metanreduktionen blive så lav som godt 100 kr./ton CO2-ækvivalent, skriver de.

- Med den forventede CO2-afgift på 750 kr./ton vil tilbagebetalingstiden på anlægget blive meget kort, og en god forretning for landbruget, når CO2-afgiften træder i kraft, siger Henrik Wenzel.

Ud over metanreduktionen vil filteret også reducere lugt og ammoniakudledning.

BBK airclean A/S er nu gået i gang med at udvikle en kommercialiserbar løsning til gylletanke. Planen er yderligere at se på muligheden for at optimere lugtfiltrene på eksisterende biogasanlæg mod stor metanreduktion.

Se nøgletal for:
Læs mere om: Biogas CO2-udledning
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.516