23948sdkhjf

Minister begrænser kirkers ret til at blande sig i opsætning af vindmøller

Kirkernes mulighed for at gøre indsigelse mod vindmøller indskrænkes ned til 1.000 meter fra kirken. Det fremgår af et brev, som Kirkeministeriet har fremsendt til landets ti stifter

Kirkerne får væsentligt mindre at skulle have sagt, når vindmøller og solceller skal opstilles i nærheden af landets kirker. I dag har kirkerne ret til at gøre indsigelse, når nye vindmøller eller solcelleanlæg skal opstilles, men den ret bliver nu begrænset, viser et brev, som kirkeminister Louise Schack Elholm (V) har fremsendt til landets ti stifter.

Et brev, som Ingeniørens medie for energi, GridTech, er kommet i besiddelse af.

»Der fastsættes en almindelig afstandsgrænse på 1.000 meter for planlægning for vindmøller og solceller. For møller på 250 meter og højere fastsættes en afstandsgrænse på 2.000 meter. Stiftsøvrigheden vil inden for den pågældende afstand fra en kirkebygning have mulighed for at fremsætte indsigelse mod lokalplanlægning for solceller og vindmøller. Afstandskravet gælder ikke for planlægning for øvrige anlæg,« hedder det i brevet.

Kirkernes stifter landet har gjort brug af indsigelsesretten i ti tilfælde side 2017, fordi et vindmølleprojekt ifølge stiftsøvrigheden vil ødelægge udsynet til en eller flere kirker og dermed også kirkernes kulturarv. I alle tilfælde har afstanden mellem den pågældende kirke og de planlagte vindmøller været mellem 1,5 og 4,5 kilometer.

Ifølge brevet fra ministeren ændrer forslaget ikke ved, at det fortsat er en national interesse at »varetage indsynet til og udsynet fra kirkerne i landskabet«.

Ministeren oplyser i brevet, at lovforslaget forventes fremsat i Folketinget i efteråret 2023, hvor fastsættelsen af afstandsgrænsen for stiftsøvrighedens indsigelsesret vil indgå.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Semco Maritime bringer sin erfaring i spil på energiøen
Millionstøtte til udvikling af flydende substation
Spinder guld på hybridgeneratorer
Sådan sparer Aalborg-fabrik flere gigawatt
Naboer til energiøens omformeranlæg frygter byggestøj og usælgelige ejendomme
Sønderborg Forsyning forventer ekstra indsats fra Energistyrelsen
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Transportmagasinet
Licitationen
Søfart

Send til en kollega

0.094