23948sdkhjf

Raffinaderier skal kunne afskrive grønne investeringer

Jacob Stahl Otte, direktør i Drivkraft Danmark, har skrevet dette indlæg

De store danske raffinaderier i Kalundborg og Fredericia er i fuld gang med at omstille sig fra fossilt baserede brændstoffabrikker til producenter af fremtidens grønne brændstoffer til blandt andet skibe, fly og tung transport. Den omstilling, kræver milliardinvesteringer og klare og langsigtede rammer. Det bør Folketinget have med i overvejelserne, når Grøn Skattereform og det såkaldte solidaritetsbidrag skal implementeres i de kommende måneder. 

Det er egentlig meget enkelt: uden penge ingen omstilling. Derfor er det helt afgørende, at afgifter og skatter følges op med grønne afskrivningsmuligheder og målrettet støtte til den omstilling, der skal få os i mål og sikre opfyldelse af Parisaftalen.

I sommer blev et stort flertal af Folketingets partier enige om en grøn skattereform, som blandt vil medføre en bred CO2-afgift. Det er en vigtig og rigtig mekanisme til at fremme omstillingen og mindske CO2-udledningen på en omkostningseffektiv måde. Men det er også en mekanisme, som skal skrues rigtig sammen, hvis den skal føre til reel omstilling og ikke bare, at danske virksomheder lukker og slukker og sender produktionen og udledningen til udlandet. Det samme kan siges om det såkaldt solidaritetsbidrag, som blev vedtaget af EU’s medlemslande, og som reelt er en særskat på raffinaderiernes indtjeninger i 2023 – en indtjening som ikke mindst skal gå til investeringer i omstillingen.

De danske raffinaderier er ikke som andre europæiske raffinaderier dele af store koncerner, som de kan trække på økonomisk. Men de har ejere, som har investeret i raffinaderierne for at være en del af den grønne omstilling, og som vil være med helt fremme, når det gælder om at producere fremtidens grønne brændstoffer. Det er derfor helt afgørende, at beskatningen fra grøn skattereform og det såkaldte solidaritetsbidrag føres tilbage til virksomhedernes omstilling. 

Helt konkret foreslår Drivkraft Danmark, som repræsenterer raffinaderibranchen i Danmark, at indtægterne fra grøn skattereform og solidaritetsbidraget enten direkte eller indirekte føres tilbage gennem forbedrede afskrivningsmulighederne på grønne investeringer eller målrettede støttepuljer. Det vil både følge intentionerne i Grøn Skattereform og understøtte raffinaderiernes kæmpe bidrag til omstillingen af transporten og andre sektorer, der har brug for grønne alternativer til oliebaserede produkter.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078