23948sdkhjf

Kredsløb og Innargi er klar til de første boringer i det geotermiske anlæg: Her skal de ligge

For cirka et år siden annoncerede det aarhusianske forsyningsselskab Kredsløb og geotermiselskabet Innargi at man ville etablere et større sammenhængende geotermianlæg fordelt på syv lokationer og 17 boringer rundt om i Aarhus Kommune. 

Nu har parterne efter en længere planlægningsproces udpeget to af de i alt syv lokationer, hvor der skal placeres geotermiske brønde. 

- Vi har været i gang med skrivebordsarbejde, lige siden vi indgik aftalen med Kredsløb, men nu begynder byggeprocessen, og alle i Aarhus kan følge med i, hvordan arbejdet skrider frem. Vi glæder os til at vise arbejdet og anlæggene frem og fortælle endnu mere om geotermi, der er verdens fjerde store vedvarende energikilde, som mange ved meget mindre om end om sol og vind, siger Søren Christian Børsmose, der er projektdirektør i Innargi.

Skejby og Aarhus Havn

Parterne har helt nøjagtigt udpeget Skejbyvej 450A ved Skejby samt Sumatravej på Aarhus Havn som hjemsted for de første to boringer. 

- Vi har et stærkt samarbejde med Teknik & Miljø i Aarhus Kommune, hvor vi har arbejdet intenst med at planlægge de første konkrete placeringer. Vi har især lagt vægt på en åben proces og en god dialog med beboere og virksomheder i nærheden. Jeg glæder mig over, at vi nu er klar til at tage næste skridt og gøre arbejdet konkret, fortæller adm. direktør i Kredsløb, Bjarne Munk Jensen.

I Skejby indledes arbejdet i januar med obligatoriske Moesgaard Museums undersøgelser, inden brøndarbejdet kan starte. Senere begynder selve klargøringen af området til boring. 

Ved Aarhus Havn på Sumatravej 11 begynder man klargøringen af området i april, mens boringen af den første brønd begynder i det sene efterår, i oktober eller november. 

Det samlede etableringsarbejde for Skejby forventes færdigt i 2025, mens anlægget ved havnen forventes færdigt i 2027.

De øvrige brøndes placeringer er endnu ikke afklaret, men vil blive kommunikeret ud, når de er på plads. Naboerne vil som de første blive indbudt til informationsmøder.

Det samlede geotermiske anlæg forventes færdigt og sat i drift i 2029 og udgør ca. 20 % af fjernvarmeforsyningen svarende til ca. 36.000 kunders forsyning med fjernvarme.

Sådan foregår en boring

Ved boring af brøndene borer man ned gennem de forskellige lag af henholdsvis sand, grus og ler, kalksten, sand og sandsten.

En geotermisk brønd i Aarhus vil være ca. 2,5 km dyb og fylder meget lidt på overfladen. De færdige brøndanlæg kan visuelt sammenlignes med mange af de såkaldte vekslerstationer, der i forvejen fordeler fjernvarmen rundt i byen og fylder ca. 700-800 kvm - svarende til ca. en parcelhusgrund. 

Når de færdige anlæg er i drift, vil der ikke være mere støj end fra de nuværende vekslerstationer, og når anlæggene kører, udleder de hverken CO2 eller partikler lokalt.

Kilde: Kredsløb

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Lovforslag om direkte kabellinjer møder skepsis
Professor om åben dør-pause: Beklageligt, men nødvendigt
Dansk selskab klar med robot til vinge-reparation
Der var en, der var to, der var ni, der var ti ...
Efter brand: Crossbridge Energy indfører sikkerhedsbarrierer
Ny fjernvarmevirksomhed vil være markedsledende
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Transportmagasinet
Licitationen
Søfart

Send til en kollega

0.127