23948sdkhjf

Energinet afviser klage over producentbetaling: Vi følger både Folketingets beslutninger og lovgivning

Folketinget besluttede i 2020, at elproducenter skal bidrage til at betale de udgifter til udbygning af elnettet, som for eksempel nye solcelleparker og vindmøller medfører. Hidtil er samfundets udgifter nærmest kun blevet dækket af elforbrugerne. Klimaaftalen blev gennemført i elforsyningsloven i december 2021.

I december 2022 godkendte Forsyningstilsynet således Energinets udmøntning af loven.

I går kom det så frem at brancheorganisationen Green Power Denmark har indgivet en klage over Energinet til Energiklagenævnet. Green Power Denmarks klage handler om, i hvilket omfang samfundets udgifter til udbygning af eltransmissionsnettet, skal dækkes af elproducenterne. Green Power Denmark mener, at producentbetalingen er i strid med EU-regler.

Heri er Energinet ikke enig. 

- Den nye producentbetaling for udbygning af elnettet følger både Folketingets beslutninger og lovgivningen.

Det slår Marie Budtz Pedersen, områdeleder i Energinet, fast. 

 - Men vi har i Energinet direkte fulgt den fortolkning af EU-reglerne, som klart fremgår af lovbemærkninger til lovforslaget. Heraf fremgår det: ”I øvrigt bør det fremhæves, at loftet i transmissionsafgiftsforordningen generelt ikke omfatter omkostninger for fysiske aktiver, der er nødvendige for tilslutning til systemet eller opgradering af forbindelsen. Dette inkluderer omkostninger forbundet med forstærkning af det bagvedliggende net, som er nødvendig i forbindelse med tilslutning”, siger Marie Budtz Pedersen og tilføjer:

- Det står altså klart, at opstillerne af solcelleparker, vindmøller mv. skal bidrage til både de udgifter, som direkte tilslutning af deres anlæg giver anledning til, og også de udgifter som samfundet har til at udbygge elnettet, så strømmen kan komme væk fra for eksempel solcelleparkerne og ud i landet. Det har Energistyrelsen også bekræftet.

Betalingsmodel

Energinet har udviklet en betalingsmodel, hvor elproducenten skal bidrage til de konkrete omkostninger i deres tilslutningspunkt, samt bidrage til de nødvendige forstærkninger i det bagvedliggende net. 

Betalingen er differentieret geografisk for at reflektere, at der er større omkostninger ved at placere anlæg i områder, hvor kapaciteten i elnettet allerede er brugt – altså hvor elnettet allerede er ”fyldt” - mens betalingen er lavere de steder i landet, hvor det eksisterende elnet bedre kan tage mod ny elproduktion.

- Betalingsstrukturen skal understøtte en omkostningseffektiv grøn omstilling, der sikrer, at den kapacitet i elnettet, som er stærkt efterspurgt, bliver udnyttet mest effektivt, oplyser Energinet. 

Den nye producentbetaling blev godkendt af Forsyningstilsynet i december 2022.

Se nøgletal for:
Læs mere om: producentbetaling
Kommenter artiklen (3)
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Første brønd på Tyra II er færdig
Æggebakken, affaldssortering og genanvendelse i den bedste af alle verdener
Bedste regnskab til dato fra rådgiverkæmpe og energiø-aktør
Lovforslag om direkte kabellinjer møder skepsis
Professor om åben dør-pause: Beklageligt, men nødvendigt
Dansk selskab klar med robot til vinge-reparation
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Electronic Supply DK
Building Supply DK
Transportmagasinet
Licitationen
Søfart

Send til en kollega

0.656