23948sdkhjf

Ny rapport: Samarbejde giver større og billigere CO2-reduktioner

Hovedstadsområdet kan frem til år 2030 reducere CO2-udledningen med op til tre millioner tons ved hjælp af CO2-fangst.

Sådan lyder en af konklusionerne i en ny rapport, hvor en række virksomheder og organisationer i et klyngesamarbejde med C4 (Carbon Capture Cluster Copenhagen) som formand og sekretariat, peger på, hvordan samfundet kan spare op mod 1,7 millarder kroner om året, hvis den fangede CO2 transporteres videre i en fælles CO2-infrastruktur og lagres på land.

- I Danmark har vi tradition for fælles løsninger, blandt andet fra andelsbevægelsen, finansiering af store trafikprojekter og hele energisystemet. Rapporten viser tydeligt, at vi taber samfundsøkonomisk, hvis hver virksomhed skal klare det hele selv. Derfor må den nye regering hjælpe os på vej med en fælles CO2-infrastruktur, så vi kan gennemføre denne del af den grønne omstilling billigst muligt, siger Jacob H. Simonsen, næstformand i C4 og direktør for ARC (Amager Ressourcecenter), i en pressemeddelelse.

Risikopulje skal sikre incitament

Rapporten indeholder fem anbefalinger, der skal følges, hvis der skal etableres infrastruktur med tilstrækkelig kapacitet, så de samfundsøkonomiske fordele ved CO2-fangst kan høstes.

Særlig centralt er forslaget om en risikopulje, som kan sikre incitament og finansiering til at bygge stort nok til fremtidigt behov.

Dertil er det afgørende, at støtte til CO2-fangst indrettes på en måde, hvor det det bliver muligt for energivirksomhederne at samarbejde om transport af CO2. Ændringerne skal ske hurtigt, for det tager mange år at etablere CO2-fangst og -infrastruktur.

Overskudsvarme til fjernvarme

En fælles infrastruktur til transport af CO2 vil reducere transportomkostningerne mærkbart og gøre det mere attraktivt for store leverandører af CO2 fra punktkilder at investere i CO2-fangst.

Men der er også en tillægsgevinst. For i takt med at der etableres CO2-fangst, vil overskudsvarmen fra fangsten og transporten af CO2 kunne omstille mere end 100.000 naturgasfyr i hovedstadsområdet til fjernvarme, hvilket vil reducere CO2-udledningen fra naturgasfyrene med cirka 350.000 ton CO2 om året.

Det kræver, at fjernvarmenettene udbygges omkring CO2-fangstklyngerne i samme takt, som der bygges anlæg til CO2-fangst.

De 18 firmaer bag rapporten

  • Aker Carbon Capture, ARC, ARGO, BIOFOS, Copenhagen Malmø Port, CTR, Evergas, Gas Storage Danmark, HOFOR, INEOS Energy, Norfors, Novo Nordisk Fonden, Novozymes, TORM, VEKS, Vestforbrænding og Ørsted. 
  • Desuden er C4 formand for samarbejdet.

Kilde: C4

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079