23948sdkhjf

Danske havne kan blive knudepunkter for grønne skibsbrændstoffer, PtX og CO2 lagring

Ny undersøgelse skal vise, hvordan to nordjyske havne kan blive forretningsmæssige rollemodeller i den grønne omstilling

Havnene i Hanstholm og Frederikshavn skal deltage i en undersøgelse af, hvordan danske havne i fremtiden kan spille en nøglerolle i arbejdet med at mindske den globale CO2-udledning. Det fortæller Johan Byskov Svendsen, Program Manager ved Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping.

- I projektet kommer vi til at arbejde med omstillingen af færgefart og fiskeri samt håndteringen af CO2 – her med afsæt i Nordjylland, hvor kimen er lagt til noget, der kan skaleres op til resten af verden, siger han i en pressemeddelelse fra projektet.

Projektet har fået det mundrette navn Methanol Availability Readiness Cost Operationality for Port Logistics eller mere populært Marco Polo efter den italienske opdagelsesrejsende, der på sin tid var med til at afsøge nye markeder for Europa. 

På forkant med omstillingen

Marco Polo-partnerne skal blandt andet se på forretningsmodeller for anvendelse af grøn metanol på faktiske færgeruter og i fiskeriet, og på sikkerheds- og myndighedskrav til håndtering af grønne brændsler på havnene. Den sidste del står Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut for.

- Vi kommer fx til at foretage en række kvalitative interviews med centrale aktører omkring de to havne for at kortlægge potentielle konflikter ved etablering af metanolanlæg lokalt. Vores erfaring er, at man skal være på forkant med den grønne omstilling, så man tager potentielle bekymringer i opløbet, siger Anders Viborg Kristensen, projektleder ved Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut.

CO2-lagre offshore
Ifølge Hanstholm Havn er slutmålet med Marco Polo især et studie, der kan bruges i dialogen med fremtidige investorer.

Det handler kort og godt om at gøre vores havne til grønne tankstationer, så vi dekarboniserer vores fiskeri og vores færger. Nu ser vi på det nationalt – og det kommer til at ske over hele verden over tid Johan Byskov Svendsen, Program Manager ved Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping

- Vi vil gerne skabe forretning for Hanstholm Havn, samtidig med at vi omstiller vores flåde til grønne brændsler til gavn for klimaet. Projektet kan være med til at klæde os på til fremtiden, når der skal etableres nye anlæg på havnen inden for Power-to-X og til håndtering af CO2, der blandt andet kan udskibes til lagre offshore, siger Jens Therkelsen, erhvervskonsulent i Thisted Kommune og repræsentant for Hanstholm Havn i Marco Polo-projektet, der ifølge parterne har et lokalt udgangspunkt men et internationalt perspektiv.

- Vi tror på, at Danmark kan gøre en forskel globalt, når det gælder grønne brændsler. Det handler kort og godt om at gøre vores havne til grønne tankstationer, så vi dekarboniserer vores fiskeri og vores færger. Nu ser vi på det nationalt – og det kommer til at ske over hele verden over tid, påpeger Johan Byskov Svendsen.

Fakta om Marco Polo

  • Projektet er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse med 3,4 mio. kroner fra REACT-EU-programmet og løber til august 2023. 
  • Partnerkredsen består af: Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping, Nordic Green Solutions, Hanstholm Havn, Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut, Aalborg Universitet, Evida og Energy Cluster Denmark, der faciliterer projektet.

Energy Cluster Denmark

Artiklen er en del af temaet Energiøer.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.159