23948sdkhjf

Et fyrtårn, som lyser langt ind i fremtiden – i medvind og modvind

Indlægget her er skrevet af bestyrelsesformand for Green Hub Denmark Lene Espersen.

2022 er så småt ved at gå på hæld, men det gør den grønne omstilling ikke! I Green Hub Denmark tager vi nye projekter, samarbejder og erfaringer med os ind i det nye år, hvor vi skal arbejde endnu mere målrettet med grøn omstilling og ikke mindst det nordjyske erhvervsfyrtårn CO2Vision.

Et årsskifte er også en kærkommen anledning til at kigge nærmere på, hvad vi gerne vil have mere af – og hvad vi vil have mindre af. I Green Hub Denmark arbejder vi – på tværs af et hav af dygtige partnere i hele region Nordjylland – på det, vi gerne vil have mere af; nemlig fangst, anvendelse og lagring af CO2, så den i fremtiden kan bruges til at producere fremtidens grønne brændstoffer.

Det er dog langt fra en opgave, vi kan – eller skal – løse alene. Den grønne omstilling stiller høje krav til samarbejde på tværs af sektorer og fagligheder. Vi skal sikre, at der bliver uddannet de fornødne fagligheder, så vi ikke kun har viden, men også komponenterne til de maskiner, som skal hjælpe os i en grønnere retning.

Derfor er der ingen tvivl om, at vores nordjyske erhvervsfyrtårn CO2Vision kommer til at fylde i det nye år. Det er vores vision, at lyset fra fyrtårnet kan ses i hele Danmark – og faktisk gerne i hele verden. Vi pakker den nordjyske beskedenhed væk og satser på, at vi i Nordjylland bliver international foregangsregion for grøn omstilling og skaber et grønt væksteventyr.

Arbejdet med det, der blev til CO2Vision startede allerede i løbet af 2021. I november 2021 blev ansøgningen sendt afsted, og i starten af 2022 kunne vi fortælle, at der blev givet intet mindre end 92,4 millioner til Nordjylland. Midler, som partnerne i CO2Vision sidenhen har anvendt på at arbejde intenst og målrettet med grøn omstilling i hele regionen.

Men hvor er vi så nu? Ved udgangen af 2022 er vi der, hvor otte ud af ni test- og demonstrationssites er i fuld sving. Her er analysearbejdet sat i gang, og på Hirtshals Havn er man eksempelvis ved at undersøge mulighederne for indkøb af et metanolanlæg, i Aalborg klargøres til test af metanoldrevne køretøjer, og i Hobro er man i fuld sving med at bygge hydrogen-testsites.

Fra Hobro til Hirtshals har vi altså allerede fået sat gang i det indledende arbejdet med fangst, anvendelse og lagring af CO2. Og selv om området for mange af partnerne er et forholdsvist nyt arbejdsområde, er der hele vejen rundt en arbejdsomhed og interesse i at lære nyt. Derfor har vi også brugt tid på netværk, hvor vi med stor succes har haft første CCUS-netværksmøde, hvor der var mulighed for at dele udfordringer såvel som succeser i arbejdet med fangst, anvendelse og lagring af CO2.

Da 2022 startede, håbede vi, at vi med fyrtårnsprojektet CO2Vision kunne få mulighed for at samle de mange grønne kræfter i Nordjylland, og trække på de mange fagligheder vi har. Med decembers komme kan vi så sandelig erfare, at rigtigt mange interessenter, nu arbejder om den samme grønne dagsorden.

Men vi er slet ikke færdige endnu! Arbejdet med CO2Vision er først lige begyndt. Der er ingen tvivl om, at arbejdet med CO2Vision kommer til at fortsætte ind i 2023 og fremefter.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078