23948sdkhjf

Mangler 43 store møller eller 1600 hektar sol: Esbjerg sætter skub i klimaplanerne

Esbjerg Kommune vil nu revidere kommuneplanens retningslinjer for vedvarende energianlæg så som vindmøller og solcelleanlæg. 

Første skridt bliver en høring, hvor gode ideer og krav til anlæggene efterlyses.

Det er blandt andet de lokale klimaambitioner om at være en CO2-neutral kommune i 2030, der nu kræver lidt mere handling. 

Kommunens DK2020 klimaplan viser nemlig, at Esbjerg Kommune mangler, hvad der svarer til 43 store vindmøller eller op imod 1600 ha solceller for at kunne blive CO2-neutrale. Behovet er estimeret ud fra kommunens nuværende forbrug og standardværdier for solceller og vindmøllers produktion.

- Vi har en ambition om, at Esbjerg Kommune går forrest i den grønne omstilling. Selvom vi fra kommunal side arbejder aktivt for at få etableret solceller på tage, så må vi erkende, at kun en lille del af behovet kan løses ad den vej. Der skal simpelthen findes plads til nye vedvarende energianlæg, forklarer Jørgen Ahlquist, formand for Klima- og Miljøudvalget.

Anlæggenes placering kommer senere

I første omgang handler det om, at kommuneplanens retningslinjer for solceller og vindmøller skal opdateres. Først senere begynder arbejdet med at finde ud af, hvor anlæggene skal placeres.

- Anlæggene til vedvarende energi vil være synlige i fremtidens landskab. Derfor er det vigtigt, at vi gør os umage med at finde de rigtige arealer og de bedste projekter i dialog med både lokalsamfund og projektudviklere. Erfaringer fra andre steder viser, at energiprojekter har potentiale til at skabe nye rammer for friluftslivet, genoprette naturområder og bidrage med et markant økonomisk løft til lokalsamfundene. Det skal vi lære af, siger formand for Plan- og Byudvikling, Henning Ravn.

De kommende retningslinjer skal dels åbne for større solcelleparker og vindmølleprojekter, men de skal også afspejle de krav, som projekterne skal leve op til. Der vil blive stillet krav til både anlæggenes placeringen og udformning. Herudover vil der komme retningslinjer for lokalt ejerskab og lokal forankring.

Gode ideer efterlyses

Esbjerg Kommune efterlyser gode ideer og forslag til planlægningen via kommunens høringsportal på esbjerg.dk, og høringen løber indtil den 27. november 2022.

Når høringen er afsluttet, udarbejdes der et planforslag, som efter politisk behandling kommer i en ny høring på otte uger. Herefter vil planforslaget kunne vedtages med de ændringer, der eventuelt indarbejdes som følge af høringen.

Efterfølgende, vil der komme en ansøgningsrunde, hvor projektmagerne kan søge om, at få igangsat en detailplanlægning for deres konkrete projekt. Her vil der ske en politisk prioritering af, hvilke projekter der arbejdes videre med. I forbindelse med detailplanlægningen for konkrete projekter, vil der igen komme høringsfaser.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111