23948sdkhjf

Varme fra produktion af plast ryger i fjernvarmenettet

Når Varde-virksomheden Sky-light producerer plastemballage, opstår der varme i forbindelse med produktionen. Denne varme kan Din Forsyning bruge i fjernvarmenettet.

- Vi kobler en varmepumpe på Sky-lights kølekredsløb, og på den måde kan vi forsyne svarende til 700 husstande i Varde med varme, der er produceret på baggrund af overskudsvarme.  Vi har en ambition om at undgå spild af ressourcer, og når vi udnytter andres varme frem for at producere det selv, er det win-win for både vores kunder og for miljøet, siger projektchef og konstitueret direktør i Din Forsyning, Henrik Harborg Blicher.

Væk fra fossile brændsler i varmeproduktionen

Den nuværende fjernvarme kommer i dag primært fra det kulfyrede Esbjergværket og fra affaldsforbrændingen Energnist.

På sigt vil varmen fra Esbjergværket blive erstattet Fremtidens Fjernvarme, som er et miks af bæredygtige energikilder, der pt. er ved at blive bygget på Esbjerg Havn.

I spidsbelastningsperioder i den kolde tid kommer varmen også fra Din Forsynings spids- og reservelastcentraler, som på nuværende tidspunkt kører på fossile brændsler:

- Overskudsvarmen fra Sky-light vil sammen med Fremtidens Fjernvarme nedbringe brugen af fossile brændsler til fjernvarmen, ved primært at erstatte den kulfyrede varme. Mængden af varmen fra Sky-light vil i den forbindelse erstatte op til 800 tons fossilt CO2 per år, altså en reduktion på ca. 1,1 ton CO2 pr. husstand i ca. 700 husstande. Desuden ligger Sky-light tæt på vores ene spids- og reservelastcentral, så det gør det nemt for os at koble varmepumpen på både Sky-lights køling og på vores fjernvarmenet. Vi ser det her som startskuddet på en ny type partnerskaber, som vi meget gerne vil indgå mange flere af, siger Henrik Harborg Blicher.

Overskudsvarmen klar fra sommeren 2023

I Varde Kommune glæder man sig over samarbejdet mellem Sky-light og Din Forsyning.

- Vi har i Varde Kommune netop vedtaget en ambitiøs klimaplan og et mål om at opnå klimaneutralitet i 2050. Vores succes afhænger i høj grad af fremsynede partnerskaber som dette, hvor vi formår at udnytte eksisterende ressourcer. Mange af virksomhederne i vores kommune er allerede langt fremme med den grønne omstilling. Det er Sky-light et strålende eksempel på, men det er også et eksempel på en virksomhed, der formår at rette blikket op og tænke sig selv ind i en større sammenhæng. Det er beundringsværdigt, siger Mads Sørensen, borgmester i Varde Kommune.

Overskudsvarmen fra Sky-lights produktion forventes at kunne indgå i Din Forsynings fjernvarmenet fra sommeren 2023.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.532