23948sdkhjf

Det er nu, du skal strikke dine sokker til vinter – for den bliver kold og dyr

Med al sandsynlighed går Danmark og Europa en hård og kolde vinter i møde, hvor priserne på el og naturgas tonser i vejret. Der er brug for enhver hånd, krone og sweater for at gå vinteren vel i møde.

Indlægget er skrevet af Nicolai Kipp, chefkonsulent i Task Force for konverteringer, Dansk Fjernvarme.

Alt tyder i denne tid på, at Danmark og Europa står overfor en energikrise, der er kommet for at blive vinteren over. Gas og elpriser galopperer opad, mens biomasseprisen også har taget en lille prisstigning i forhold til sidste år. Det påvirker hele forsyningssektoren, men de værst ramte er dem, der står med den svidende regning til sidst.

Hvis Danmark skal nå igennem de næste par år med skindet på næsen, skal udfasningen af naturgas accelereres. Det gælder i den grad udrulning af fjernvarme, der i foråret blev hyldet som Danmarks hemmelige våben mod russisk naturgas. Men Danmarks hemmelige våben har udsigt til at ligge immobil i skyttegraven frem for at benytte al sit skyts for at ramme målet om udfasning af russisk naturgas.

I juli var det klart, at fjernvarmepuljen, som skulle bane vejen for hurtig konvertering af naturgasområder til fjernvarme, var blevet tømt for støttemidler. Årsagen er helt lavpraktisk større projekter og prisstigninger på materialer og arbejdskraft. Uden midler i fjernvarmepuljen er flere fjernvarmeselskaber nødsaget til at vente med projekter til næste år, hvor puljen åbner igen eller i værste fald helt droppe konverteringsprojekterne helt. Igen vil det gå ud over dem, der mindst har fortjent det. De borgere der skal betale regningen for, at naturgassen stadig flyder i rørene.

I hele Danmark knokler og graver fjernvarmeselskaber for at få udfaset naturgas i både fjernvarmeproduktionen samt i Danmark. Omstillingen og udfasningen kræver investeringer, der er i millionklassen, og alligevel er det sektorens samfundsopgave at sørge for, at Danmark bevæger sig mod en grøn og stabil varmeforsyning, der ikke er påvirkelig overfor eksterne faktorer.

Fjernvarme er stabil og robust
En lille sammenligning kan illustrere, hvorfor kollektiv opvarmning vil være at foretrække for mange.

Fjernvarme består oftest af et miks af forsyningsmuligheder, og har dermed et værn mod de stigende priser, fordi selskaberne kan skifte mellem varmekilde alt efter billigste pris på opvarmningstidspunktet. Men ligesom resten af energi- og forsyningssektoren oplever høje priser på el, gas og biomasse, så påvirker energipriserne også fjernvarmeprisen.

Dog ser man, at det stadig i gennemsnit koster cirka 13.0000 kroner om året for opvarmning af et standardhus med fjernvarme, og langt størstedelen af fjernvarmekunderne i Danmark har kun oplevet mindre prisstigninger eller endda prisreduktioner det seneste år. Med de forventede el- og gaspriser i den kommende fyringssæson forventes gennemsnitsprisen for fjernvarme at stige i størrelsesordenen 5-10 pct.

Til sammenligning koster det lige nu et standardhus med naturgas eller varmepumpe over 40.000 kroner årligt at opvarme Hvor længe de meget høje priser på el og gas vil vare ved, er der ingen som ved, og forhåbentligt ser vi snart en stabilisering af markederne.

Men der er altså et stort incitament i tallene for at slippe fjernvarmen fri og give den alle muligheder for at leve op til den kæmpe efterspørgsel der er kommet på kollektiv varmeforsyning i Danmark.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078