23948sdkhjf

SF og Enhedslisten vil særbeskatte energivirksomheder

Virksomheder, der tjener overnormale profitter på energikrisen, skal beskattes ekstra, mener støttepartierne

Energiproducenter, som under energikrisen tjener ekstraordinært meget på de høje priser, skal betale mere til staten.

Det mener regeringens støttepartier SF og Enhedslisten. De vil have vil have indført en ekstra skat på en overnormal profit, som elselskaber henter under de stigende energipriser. Det skriver Politiken.

Beskatningen, der også går under navnet "windfall tax", skal ifølge dem gå til til at støtte de danskere, der lider mest under stigende energipriser og inflation.

- Vi beder befolkningen om at bide tænderne sammen og vise solidaritet med Ukraine og dermed også acceptere, at det er hårdere økonomisk, siger SF's politiske ordfører, Karsten Hønge til avisen.

- Når der så er virksomheder, som på baggrund af krigen får ekstraordinært høje profitter, så er det blankt indlysende, at de skal bidrage med mere til samfundet, siger han.

Regeringen ser også med alvor, hvordan stigende energipriser påvirker borgerne. Men man har ikke taget stilling til støttepartiernes forslag endnu. Det fortæller Anne Paulin, som er klimaordfører i Socialdemokratiet, til Politiken.

Europæiske energiproducenter vil i år hente en ekstra indtjening på 200 milliarder euro, hvilket svarer til 1488 milliarder kroner. Det anslår det Internationale Energiagentur ifølge Politiken.

EU og FN har opfordret til at lave en særskat for energiproducenterne. Og Flere lande i EU har allerede bebudet det samme. Herunder Storbritannien og Grækenland.

Ørsted tjener dog ikke ekstraordinært meget under krisen, lyder meldingen til Politiken. Selskabet advarer imod, at en ekstra beskatning vil skabe usikkerhed om fremtidige investeringer i grøn energi.

Ørsted præsenterede torsdag sit halvårsregnskab for året. Her opjusterede firmaet sine forventninger til årsresultatet med en milliard kroner. Det svarer til et samlet overskud på op til 22 milliarder.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078