23948sdkhjf

ABB skal fjernbetjene CO2-transport og -lagringsinfrastruktur i Norge

ABB har fået kontrakt med Aker Solutions om at levere el-, automations- og sikkerhedssystemer til infrastrukturen for CO2 -transport og lagring i Northern Lights-projektet.

Northern Lights er et joint venture mellem Equinor, Shell og TotalEnergies og er det første industrielle CCS-projekt med en åben og fleksibel infrastruktur, der giver sikker lagring af CO2 fra industrier i hele Europa.

- Evnen til at opsamle og lagre industrielle CO2-emissioner, som indtil videre ikke kan forhindres, er afgørende, hvis verden skal nå klimaneutralitet inden 2050. Dette vil kræve en lagringskapacitet på 1,7 milliarder tons CO2-opsamling inden 2030, siger Per Erik Holsten, leder af ABB Energy Industries i Nordeuropa. 

- Northern Lights er et vigtigt projekt, ikke kun på grund af dens bidrag til at genoprette balancen i carbonkredsløbet, men også på grund af det innovative i projektet. Vi er meget glade for at være en del af dette spændende projekt, som skal bidrage til en sikrere, smartere og mere bæredygtig fremtid, siger Per Erik Holsten. 

Første fase af projektet forventes afsluttet medio 2024 og vil have kapacitet til permanent lagring af op til 1,5 millioner tons CO2 om året. I næste fase af projektet er ambitionen at udvide til over fem millioner tons om året.

Fjernbetjening af anlægget

I fremtiden vil specialbyggede skibe transportere den flydende CO2 fra udslipskilden til Northern Lights-terminalen i  Øygarden i det vestlige Norge. Den skal fjernstyres fra Equinors Sture-terminal, der ligger ca. 7 km derfra. 

ABB's automations-, el-og digitale løsninger vil blive integreret i Northern Lights-projektet for at muliggøre fjernbetjening af en ny CO2-opsamlingsterminal og sikre, at anlægget kører med optimal effektivitet.

For at muliggøre fjernkontrol vil ABB bygge en avanceret operatørstation på Northern Lights-terminalen, som skal fungere sammen med det centrale kontrolrum i Sture, for at kunne kommunikere problemfrit, minimere svartider og understøtte fjernkontol døgnet rundt.

ABB’s teknologi skal også sikre energiforsyning af hele projektet bortset fra landstrømsløsningen. El-leverancen inkluderer bl.a. styre- og kontrolsystem, høj- og lavspændingstavler samt transformere.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11