23948sdkhjf

Solceller og varmepumpe skærer i energiregningen i skurby

Når en byggemodning skal udføres så bæredygtigt som muligt, skal skurvognene selvfølgelig tænkes med.

Sådan lyder ræsonnementet bag den skurby, der nu er opført på den østligste del af Port of Aalborg. Her er varmepumper, genvinding af varme samt intelligent styring af temperatur og lys med til at reducere energiforbruget betragteligt, og med solceller på taget af de tre sammenbyggede skurvogne er det intentionen, at skurbyens totale CO2-udledning skal ned i omegnen af et rundt nul.

– Det er ikke nogen hemmelighed, at elregningen kan være en relativt stor post på en byggeplads. Derfor var det nærliggende at tænke i at reducere forbruget, og heldigvis var Port of Aalborg helt med på idéen, siger Lone Høyer, der er projektchef i Arkil,

om tiltaget.

– Nu er vi spændte på at se, hvad alle de her tiltag kommer til at betyde for energiforbruget, tilføjer hun.

Fælles beslutning

Fordi byggemodningen foregår i partnering mellem Arkil og Port of Aalborg, er beslutningen om at leje et solcelleanlæg sammen med skurbyen blevet truffet i samråd med bygherren. Her fortæller Carsten Væversted Ladefoged, Engineer, Construction of New Buildings, at det økonomiske aspekt ikke var afgørende i dette tilfælde.

– Vi har to agendaer, når vi som her gør bæredygtighed til det primære krav i vores udbud. Vi ønsker selvfølgelig at reducere vores eget CO2-aftryk, men vi vil også gerne være med til at skubbe bygge- og anlægsbranchen i en grønnere retning, siger han.

Ifølge Carsten Væversted Ladefoged er der således tale om et forsøg, som skal give et anvendeligt erfaringsgrundlag til senere projekter.

– Når byggemodningen er afsluttet, kan vi se, hvor meget CO2 vi har sparet for hver ekstra krone, vi har brugt på skurbyen, siger han.

Solceller kan flyttes

Beslutningen om at montere solceller på skurbyen har dog allerede nu været med til at skubbe på udviklingen. For materieludlejeren JM Trykluft blev det startskuddet til at udvikle en modulær løsning, som nemt kan flyttes fra sag til sag.

Forventningen er, at skurbyen med de valgte specifikationer vil bruge 55-70 pct. mindre energi end en tilsvarende skurby af almindelig, god dansk standard, og at den med solcellerne og en tilhørende batteripakke kommer til at producere mere energi, end den bruger.

Byggemodningen forventes at være afsluttet i slutningen af 2022.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094