23948sdkhjf

I Viborg vil de lave en energiø på land: Det koster milliarder

I Viborg vil selskabet BioCirc skabe landets første energiø - på land vel at mærke.

Det sker i regi af milliardprojektet 'Viborg Go Green' .

Målet er at skabe en fuld cirkulær bioøkonomisk klynge, en energiø om man vil, der skal levere el, brændstof, varme og biogas og derved transformere Viborg Kommunes energiforbrug på 3-4 år til udelukkende at køre på grønne energikilder. 

Det er selskabet BioCirc, der finansieres af formueforvalteren Maigaard & Molbech og projektets hovedinvestor Bo Bendtsen, der står bag projektet. 

Kun det første skridt

Den landbaserede energi-ø i Viborg kommer til at omfatte både solceller, vindmøller, biogasanlæg, pyrolyseanlæg, brintproduktion samt eMethanol-produktion. Samtidig recirkuleres næringsstoffer og materialer i klyngen, således at byggestenene i det cirkulære system er affaldsprodukter fra kommunens landbrug, virksomheder og borgere. 

Ifølge Bertel Maigaard, CEO i BioCirc og Maigaard & Molbech er det netop den samlede, holistiske tilgang, som endelig gør det muligt at rykke reelt ved den grønne omstilling:

- Ved at samle alle de forskellige processer i én energi-ø, gør vi det muligt at bruge biprodukter fra en del af klyngen -eks. biogasanlæggets overskydende biomasse- i andre dele af klyngen -såsom pyrolyse-anlægget- hurtigt og effektivt. Hele klyngen drives af elektricitet fra vindmøller og solceller, og byggestenene i anlæggene er affald fra energi-øens omegn.. Det er en ‘game changer’, når vi taler om at skabe reel grøn omstilling – og Viborg er kun det første skridt på den grønne rejse, forklarer Bertel Maigaard.

Han fortæller at BioCirc i den kommende tid kan være på vej med lignende projekter rundt om i Danmark. 

100 arbejdspladser

BioCirc og Viborg Kommune har været i dialog om projektet i længere tid og den 2. juni 2022 ventes det, at de første skridt til Viborg Go Green-projektet vil finde sted, når kommunens klima- og miljøudvalg præsenteres for sagen. 

- Med vores cirkulære bioøkonomiske klynger, håber vi på at kunne give kommunerne en reel mulighed for at skabe en fuld grøn omstilling inden for en overskuelig fremtid, siger Bertel Maigaard.

Ud over selve den grønne energi, vil projektet også give 100 nye arbejdspladser, og så vil BioCirc etablere en almennyttig fond, der får del i overskuddet fra etableringen af energiøen og skal opføre anlægsaktiviteter i samarbejde med byrådet. 

Parterne bag projektet er altså på plads - milliardinvesteringen lige så. Nu mangler altså blot den politiske godkendelse af projektet. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109