23948sdkhjf

Nu er de 250 millioner til mere grøn varme fordelt: Dansk Fjernvarme savner direkte støtte og mere tempo

Tilbage i februar præsenterede Klima-, Energi- og Forsyningsminister Dan Jørgensen en varmeaftale med en varmecheck til de hårdest ramte samt 250 mio. kroner til mere grøn varme. 

Sammen med partierne SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Frie Grønne, Kristendemokraterne og Alternativet er regeringen nu enige om, hvordan pengene bedst kan anvendes.

Den kvarte milliard fordelt med fokus på at sikre landets kommuner med ressourcerne til at sætte tempo på omstillingen, skriver Dansk Fjernvarme i en pressemeddelelse.

Af de 250 millioner kroner afsættes blandt andet 55 millioner kroner til lokale koordinationsfora for varmeplanlægning i kommunerne, 40 millioner kroner til udarbejdelse af varmeplaner i kommunerne og 30 mio. kr. til udvikling af mindre, fælles varmeforsyningsprojekter i kommunerne.

Samtidig afsættes der 5 mio. kr. til rådgivning for de decentrale primært naturgasfyrede kraftvarmeværker og 75 mio. kr. til Afkoblingsordningen.

I Dansk Fjernvarme er man glad for, at der nu kommer skub i arbejdet med at udfase den russiske naturgas, og at kommunerne får en håndsrækning.

- Det er positivt, at der nu er indgået en aftale, der bakker op om arbejdet med at udfase den russiske gas, og at kommunerne nu får de nødvendige ressourcer til at kunne bidrage til at sætte endnu mere tempo på omstillingen, siger Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme.

Mere tempo på udfasningen

Selvom Rune Moesgaard er positivt stemt over for fordelingen af midlerne, savner han nu alligevel en mere direkte tilgang til udfasningen af russisk gas.

- Jeg havde dog gerne set, at partierne havde valgt at understøtte udfasningen af russisk gas mere direkte. Vi forventer, at fjernvarmepuljen, der indtil nu har været et meget benyttet redskab til at omstille til grøn fjernvarme ude på villavejene, løber tør indenfor få måneder. Hvis vi skal fastholde momentum med at udfase gassen, så er det helt afgørende, at den tilføres flere midler i år og fremadrettet, siger han og tilføjer:

- Vi skal have helt anderledes tempo på udfasningen af russisk gas, og det får vi kun, hvis der kommer flere værktøjer i værktøjskassen. Ud med bureaukrati, der forsinker godkendelserne i kommunerne og ind med en effektiv ja-tak til fjernvarme ordning, som blandt Det Radikale Venstre har foreslået.

Aftale for udmøntning af varmeaftalen

Grøn Varme

  • 55 mio. kr. til lokal koordinationsfora for varmeplanlægning i kommunerne
  • 40 mio. kr. til kommunernes udarbejdelse af varme-planer
  • 30 mio. kr. til udvikling af mindre, fælles varmeforsyningsprojekter i kommunerne
  • 5 mio. kr. til rådgivning for de decentrale primært naturgasfyrede kraftvarmeværker

Energispareaktiviteter

  • 25 mio. kr. til en energisparekampagne frem mod vinteren
  • 10 mio. kr. til energirenoveringer i kommunale bygninger
  • 10 mio. kr. til IT og rådgivning af borgerne i kommunerne

Afkobling af gasfyr

75 mio. kr. til Afkoblingsordningen

Kilde: Dansk Fjernvarme

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109