23948sdkhjf

Norlys lander to milliarder på driften og en milliard før skat

Norlys har i dag offentliggjort det, man betegner som "et meget tilfredsstillende årsregnskab".

Med et driftsresultat på over 2 milliarder kroner og et resultat før skat på 1 milliard kroner, ser man selv en stærk forretningsmæssig drift, men også af ekstraordinære engangsgevinster, lyder det i en pressemeddelelse.

2021 har været et begivenhedsrigt år præget af et meget højt tempo og massiv udvikling og transformation i Norlys. Samtidig har energi-og telekoncernens økonomiske resultater endnu engang oversteget forventningerne.

- Vi har realiseret et driftsresultat på over 2 milliarder kroner, hvilket er 10% bedre end i 2020. Den positive udvikling er båret af fremgang på tværs af koncernen, hvor alle divisioner leverer på budget eller bedre. Samtidig var 2021 præget af en række engangsposter, som var i vores favør, og som er medvirkende til at vores resultat før skat er over 1 milliard kroner. Det er mere end en fordobling af vores 2020-resultat, så vi har grund til at være meget tilfredse med årets finansielle udvikling, siger Jens Erik Platz, som er bestyrelsesformand i Norlys.

Samtidig har Norlys leveret på sit fusionsløfte om at sikre synergier for mindst 250 millioner kroner om året fra 2021.

- Fusionen har leveret markant over forventning både finansielt og forretningsmæssigt. Vi er en koncern i rivende udvikling, og vi står stærkt i alle vores forretningsområder, så vi er godt rustet til fremtiden, konkluderer Jens Erik Platz.

Fordele for andelshaverne

Udviklingen i 2021 har på flere områder været til gavn for energi- og telekoncernens knap 750.000 andelshavere.

- Vi har haft fart på vores fiberudrulning, og vi kan nu levere fibernet til 88% af vores andelshavere og flere end 700.000 adresser i alt. Vi har også investeret næsten 800 millioner kroner i vores elnet, som skal være rustet til en fremtid med et langt højere elforbrug blandt andet i takt med, at antallet af elbiler og varmepumper stiger. Samtidig har vi givet over 500 millioner kroner i rabat på elnettarifferne, hvilket også gjorde sig gældende i 2020, og rabatordningen fortsætter her i 2022, så den samlede rabat i perioden 2020-2022 bliver 1,5 milliarder kroner, siger Niels Duedahl, adm. direktør i Norlys.

God start for Norlys Energy Trading og eMobility

Norlys og Eurowind Energy har i fællesskab etableret energihandelsselskabet Norlys Energy Trading, som gennemførte sin første handel i maj 2021.

- Selskabet skal sikre markedsmæssige synergier mellem produktions- og forbrugsleddet i den sammenhængende grønne værdikæde og samtidig håndtere begge selskabers energihandel og risikostyring. De markante stigninger i energipriserne har betydet, at Norlys Energy Trading er gået mere forsigtigt til værks, men de har alligevel formået at skabe en stabil indtjening og sorte tal på bundlinjen, siger Niels Duedahl.

Et nyt forretningsområde så også dagens lys i Norlys i 2021, hvor energi- og telekoncernen tog de første skridt i etableringen af sin ladestanderforretning med opladning til elbiler.

- Vi opsatte i slutningen af året de første ladestandere, og vi har siden indgået samarbejde med blandt andet Dansk Golf Union omkring ladestandere til 186 danske golfklubber. Samtidig har vi de første 100 private kunder i gang med at teste vores løsning. Herfra kommer det til at gå stærkt, og vores ambition er, at vi har opsat 300.000 landestandere inden 2030, fortæller Niels Duedahl.

Fiberfrasalg og usikre energimarkeder

Også i de første måneder af 2022 har der været fart på, og Norlys har blandt andet indgået en aftale om at frasælge 35% af sit fibernet til et konsortium bestående af hollandske PGGM og det franske energiselskab EDF. Derudover har perioden naturligt været præget af de voldsomt stigende energipriser.

- Vi kigger ind i en tid med fortsat meget store udsving i energipriserne – ikke mindst på grund af krigen i Ukraine. Det påvirker i høj grad vores kunder og andelshavere, og det presser også vores risikomæssige disponeringer og stiller store krav til vores garantistillelser over for børserne, så det er en krævende og udfordrende tid på godt og ondt, siger Niels Duedahl.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.112