23948sdkhjf

Bølgeenergi kan skabe nyt energi- og industrieventyr

Bølgekraft kan på sigt levere 15 procent af Danmarks behov for elektricitet og skabe 20.000 nye arbejdspladser, mener Partnerskabet for Bølgekraft.
Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard fik onsdag overdraget et bud på en national strategi for forskning, udvikling og demonstration af bølgekraft.

Strategien er udarbejdet af Partnerskabet for Bølgekraft, der foruden en række danske udviklere af bølgekraftanlæg også består af universiteter, testcentre, rådgivere og offentlige repræsentanter som Energinet.dk og Dong Energy.

Strategipapiret fastslår, at en kommerciel udnyttelse af bølgekraft vil blive en forudsætning for, at der i fremtiden kan bygges offshore energiparker på større havdybder. Netop på store dybder fungerer bølgekraftanlæg optimalt, og de kan derfor blive den omkostningsmæssige løsning på at bygge energiparker med produktion af vind- og bølgekraft langt fra land. Derfor fastslår strategioplægget, at fortsat udvikling af dansk bølgekraftteknologi senest fra 2030 skal sikre mulighed for omkostningseffektiv, bæredygtig elforsyning fra offshore energiparker i Danmark.

Investeringerne tjener sig hjem
Danmark har nogle af verdens bedst dokumenterede bølgekraftkoncepter. De er udviklet for relativt beskedne midler, men har takket være et samarbejde med forskningsinstitutioner holdt et fagligt højt niveau.

Fortsat udvikling og indsamling af erfaring fra drift er afgørende for den fortsatte udvikling, mener foreningen, der anbefaler fortsat samarbejde om udvikling af komponenter og teknologier til bølgekraftanlæg, sidestillelse med vindkraft, hvad angår nettilslutningsvilkår, samt tidsbegrænsede tillægstariffer for bølgekraft.

De samlede investeringer beløber sig til cirka 1,5 mia. kr. over de næste 20 år. Disse investeringer forventes overslagsmæssigt at kunne tilbagebetales over 10 år.

20.000 nye arbejdspladser
Samtidig vurderer Partnerskabet for Bølgekraft, at bølgekraft vil kunne levere 15 procent af Danmarks elforbrug, samt at der i årene frem til 2050 vil kunne skabes 20.000 nye arbejdspladser i bølgekraftsektoren.

Partnerskabet for Bølgekraft overdrog den nationale strategi for bølgekraftteknologi til klima- og energiminister Martin Lidegaard ved et arrangement i København onsdag.

Dermed har partnerskabet løst den opgave, der blev stillet for halvandet år siden, men det betyder ikke, at partnerskabet opløses. Det skifter nu rolle og bliver til et formelt, industrielt partnerskab mellem en række relevante danske aktører inden for bølgekraft. Partnerne skal arbejde for implementering af strategien.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093