23948sdkhjf

Millioner af kvadratmeter tag til rådighed: De tagbaserede solanlæg kan sikre 12 GW i 2030

- 2021 har været et positivt år med grobund for stor optimisme. 2021 har budt på stor tilvækst i kapaciteten. Her har de store markanlæg trukket det store læs. Der er dog en skærpet interesse for at bruge tagflader i industrien.

Sådan lyder det fra Dansk Solcelleforening, der netop har afholdt generalforsamling.

Fremgangen har været så stor, at det vurderes at Danmark vil runde 12 GW sol på land i 2030. 

- Solceller har markeret sig som en konkurrencedygtig og velafprøvet teknologi målt på pris og ydelse, og ikke mindst på kvalitet. Sammen med solcellers fleksibilitet står vi med en teknologi, der hurtig kan implementeres og bidrage til en markant udbygning af VE i Danmark, siger Flemming V. Kristensen, formand for Dansk Solcelleforening.

53 millioner kvadratmeter

Landets solcelleaktører står på spring for at hjælpe de 12 GW godt på vej. En af dem er Phønix Tag Energi, der i høj grad har specialiseret sig inden for de store taganlæg.

Her fortæller direktør Kim Slavensky, at tagbaserede anlæg teoretisk set kan levere de 12 GW, der er målet. Han forklarer, at 12 GW solenergi med dagens teknologi vil fylde 53 millioner kvadratmeter tag. 

- Vi har plads på det store tage rundt omkring i byerne, og der bygges kæmpe logistikcentre i øjeblikket, hvor de store tagbaserede anlæg er oplagte. Alene i Horsens stiller DSV 300.000 kvadratmeter tag til rådighed, siger Kim Slavensky og tilføjer: 

- Der bygges mellem 6-9 millioner kvadratmeter tag om året. Det vil sige, at inden 2030 vil der være bygget 60 millioner kvadratmeter tag. Så bare i nybygning kan behovet dækkes, men vi skal også bruge de bedste og mest egnede af de eksisterende tage, der er bygget.

Han vurderer at 10-15 procent af de 12 GW kan komme fra de nybyggede tage, mens resten snildt kan opføres på den allerede eksisterende bygningsmasse. 

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Kim Slavensky vurderer, at der er masser af tag til de mange anlæg

Spænder ben

Løsningen ligger lige for. Alene de tagbaserede anlæg vil altså kunne indfri målet om 12 GW sol i 2030. Men som det er nu, spænder lovgivningen på området ben for udbygningen. 

-  Vi har i Dansk Solcelleforening en ambition om en samlet kapacitet på 12 GW i 2030 svarende til 30 pct. af danskernes nuværende elforbrug. Det kræver en ambitiøs udbygning af sol, som også kan ske hurtigt, hvis ellers der er politisk vilje til at rydde op i urimelige love og regler, som i dag fungerer som snubletråde og benspænd for branchen, siger Flemming V. Kristensen.

Han peger på de uafklarede forhold for fordelingen af omkostningerne for tilslutning til elnettet, netselskabernes opkrævning af rådighedsbetaling for mellemstore anlæg uanset om de leverer el til nettet eller til at dække egetforbruget i en virksomhed samt det at tilslutning af mindre solcelleanlæg fortsat er meget bureaukratisk og kræver uforholdsmæssig meget teknisk dokumentation for at opfylde myndighedernes krav.  

Benspænd for taganlæg

Hos Phønix Tag Energi peger Kim Slavensky på tre hindringer for udbygningen af solenergi i Danmark - på de danske tage vel at mærke. 

For det første skal kravet om, at strømmen fra tagets produktion skal anvendes i den samme bygning, hvor det produceres fjernes. Strømmen skal kunne produceres på tagene i industrikvarterene i byens opland og eksporteres ind til byen til forbrug i dagtimerne, når solen skinner. 

- Pantet for et solcelleanlæg skal være ikke er omfattet af bygningens pant, men skal kunne registreres som løsøre, for at skabe øget financiering til taganlæg. Sidst men ikke mindst er det magtpåliggende at kommuner, regioner og andelsboligselskaber igen tager teten op og investerer i taganlæg, forklarer Kim Slavensky og tilføjer: 

- I dag sidder vi og diskuterer netselskabernes rolle i elektrificeringen af samfundet, og det skal løses, så smålig kassetænkning ikke står i vejen for de store beslutninger, der skal tages. Vore virksomheder skal i gang og udbygge og forstærke de kompetencer vi allerede har. Det har vi brug for lige nu, siger Kim Slavensky. 

Klimaet skal vinde

Selvom Kim Slavensky overvejende taler de tagbaserede anlægs sag, så lægger han ikke op til et battle mellem de tagbaserede anlæg og markanlæggene. 

- Kun klimaet skal vinde. Der skal laves både markanlæg og taganlæg, fastslår han. 

Kommenter artiklen (19)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11